Metodické vysvětlivky

Metodické vysvětlivky

a. Rodina a domácnost:

Cenzová domácnost je tvořena osobami, které společně bydlí v jednom bytě na základě jejich příbuzenských nebo jiných vztahů v rámci jedné hospodařící domácnosti. Je to základní jednotka, která se dále nečlení.

Rozlišují se čtyři základní typy cenzových domácností:
domácnost rodinná - úplná rodina (manželský pár resp. soužití druha a družky - tzv. faktické manželství - bez dětí nebo s dětmi)
domácnost rodinná - neúplná rodina (jeden z rodičů s alespoň jedním dítětem - bez ohledu na jeho věk)
vícečlenná nerodinná domácnost (dvě nebo více osob příbuzných i nepříbuzných, společně hospodařících, které netvoří rodinnou domácnost)
domácnost jednotlivce

Součástí rodinných domácností mohou být i další jednotlivé osoby, pokud společně hospodaří s příslušnou rodinnou cenzovou domácností, netvoří samostatnou rodinu a nebo nejsou podnájemníky.

Ve výsledcích sčítání jsou rodinné domácnosti tříděny mimo jiné podle počtu závislých dětí. Závislé dítě je každá osoba, která má k osobě v čele cenzové domácnosti vztah syn/dcera, je ekonomicky neaktivní a je ve věku 0 - 25 let. Všechny informace o dětech v této publikaci se týkají pouze závislých dětí.

Tato analýza je zaměřena na rodinné domácnosti (tj. úplné a neúplné rodiny) a na domácnosti jednotlivců. Oproti SLDB byla vytvořena nová kategorie „osoby v čele rodinné domácnosti“. Patří sem muži a ženy, oba partneři, žijící v úplné rodině a muži a ženy, žijící jako hlava neúplné rodiny. Ostatní muži a ženy, žijící v rodinných domácnostech, např. jako dcera nebo syn, prarodič apod. se nepočítají.


Bytové kategorie:
Byty I. kategorie jsou byty, v nichž jsou všechny obytné místnosti přímo vytápěny ústředním vytápěním a které mají úplné základní příslušenství.
Byty II. kategorie jsou byty bez ústředního vytápění se základním příslušenstvím, případně byty s ústředním vytápěním, ale pouze s částečným základním příslušenstvím.
Byty III. kategorie jsou byty bez ústředního vytápění a s částečným základním příslušenstvím, případně byty s ústředním vytápěním a bez základního příslušenství.
Byty IV. kategorie jsou byty bez ústředního vytápění a bez základního příslušenství.
Za ústřední vytápění se v této souvislosti považuje vytápění zdrojem tepla umístěným mimo byt nebo v místnosti k tomu určené (včetně sklepa v rodinném domě s jedním bytem), nebo jiné elektrické nebo plynové vytápění. Byt se společným základním příslušenstvím se považuje za byt bez příslušenství.

b. Dojížďka:

Otázky týkající se dojížďky/docházky do zaměstnání a školy (místo pracoviště, školy, frekvence dojížďky/docházky, denní dojížďka/docházka do zaměstnání a školy, dopravní prostředek) vyplňovaly pouze osoby pracující a žáci, studenti a učni, kteří uváděli údaje o dojížďce/docházce do školy i v případě, že byli pracujícími studenty a učni.

Osoby vyjíždějící do zaměstnání a škol jsou osoby, které uvedly, že jsou zaměstnanci, případně zaměstnavatelé, samostatně činní, pracující důchodci, ženy na mateřské dovolené v trvání 28 resp. 37 týdnů, žáci základních škol, studenti či učni a současně místo jejich pracoviště nebo školy bylo v jiném domě, než ve kterém měly trvalý (obvyklý) pobyt. Zahrnuty jsou všechny osoby, které měly v rozhodný okamžik sčítání na území České republiky trvalý nebo obvyklý (cizinci) pobyt bez ohledu na to, zda v rozhodný okamžik sčítání byly v místě svého trvalého nebo obvyklého pobytu přítomny. Údaje o dojížďce vyplňovaly podle skutečnosti k 1.3.2001.


Zjišťovaly se údaje o:
přesunu z místa trvalého bydliště (u cizinců z místa obvyklého pobytu) na místo pracoviště (otázka na místo pracoviště/školy a otázka na frekvenci dojížďky (docházky) do zaměstnání/školy)
každodenním pohybu zaměstnaných osob, školáků, učňů a studentů z místa trvalého, obvyklého nebo přechodného bydliště (otázka na denní dojížďku/docházku do zaměstnání a školy a otázka na dopravní prostředek).

Vyjíždějící do zaměstnání a škol jsou osoby, které uvedly, že místo jejich pracoviště nebo školy bylo v jiném domě, (resp. v jiné obci nebo v jiném státu) než ve kterém měly trvalý (obvyklý) pobyt.

Vyjíždějící v rámci obce jsou osoby, jejichž místo pracoviště je v obci, ve které mají trvalý (obvyklý) pobyt, avšak v jiném domě.

Vyjíždějící mimo obec jsou osoby, jejichž obec pracoviště, školy byla jiná než obec trvalého (obvyklého) pobytu, případně jejichž místo pracoviště bylo v zahraničí. V počtu vyjíždějících z obce jsou zahrnuty i osoby, s nezjištěnou obcí pracoviště, pokud byl znám okres pracoviště, který byl různý od okresu trvalého (obvyklého) pobytu.

Vyjíždějící denně jsou osoby, které v otázce o frekvenci dojížďky (alternativy - denně, týdně, 1 - 2 x měsíčně, jinak), zvolily danou odpověď.

Vyjíždějící denně mimo obec jsou osoby, jejichž obec pracoviště, školy byla jiná než obec trvalého (obvyklého) pobytu a v otázce na frekvenci dojížďky/docházky uvedly, že dojíždějí denně.

Čas strávený dojížďkou se týká každodenního dojíždění (docházení) do zaměstnání nebo školy. Osoby, které z místa trvalého (obvyklého) pobytu dojížděly do zaměstnání/školy jinak než denně, uváděly v této otázce dobu denní dojížďky (docházky) z místa jejich přechodného ubytování do zaměstnání nebo školy. Údaj odpovídal celkové době, která uplyne od opuštění domova (místa přechodného ubytování) do registrace na pracovišti nebo vstupu do školy, tj. včetně pěší chůze na stanici a od stanice veřejné dopravy, čekání na příjezd, přestup, apod.

Zaměstnané osoby jsou všechny osoby pracující s výjimkou pracujících studentů a učňů, kteří vyplňovali do tiskopisu dojížďku do školy a proto jsou ve všech výstupech za dojížďku zařazeni v kategorii studentů a učňů, bez ohledu na skutečnost, že v rozhodný okamžik sčítání byli také ekonomicky aktivní. Mezi zaměstnané osoby jsou tak zahrnuty všechny osoby, které uvedly, že patří mezi zaměstnané osoby, zaměstnavatele, samostatně činné, pracující důchodce, ženy na mateřské dovolené v trvání 28 resp. 37 týdnů, osoby v základní, náhradní nebo civilní vojenské službě, ve vazbě a výkonu trestu. Ženy na mateřské dovolené, osoby ve vazbě a ve výkonu trestu uváděly údaje podle posledního zaměstnání, pokud trval jejich pracovní poměr. Údaj o celkovém počtu zaměstnaných osob zveřejněný v této publikaci se liší od údajů o počtu zaměstnaných osob uváděných v jiných publikacích s výsledky sčítání. Důvodem je skutečnost, že v tabulkách o počtu dojíždějících a vyjíždějících osob nejsou v úhrnu zaměstnaných zahrnuti pracující studenti a učni.

Další zdroje informací: Údaje o dojíždění do zaměstnání a škol byly zveřejněny také v publikaci „Sčítání lidu, domů a bytů k 1.3.2001 – základní informace o okresech a krajích“, resp. v publikacích „Sčítání lidu, domů a bytů k 1.3.2001 – základní informace o obcích“. Speciálně zaměřená na tuto problematiku je pak publikace „Sčítání lidu, domů a bytů k 1.3.2001 - dojížďka a vyjížďka k 1.3.2001“

Poznámky k tabulkám:
Ležatá čárka (-) v tabulce na místě čísla značí, že se jev nevyskytoval
Nula (0; 0,0) značí více než nulu, ale méně než nejmenší jednotku vyjádřenou v tabulce
Křížek (x) značí, že zápis není možný z logických důvodů

Tam, kde součet čísel ve struktuře nedává přesně 100%, došlo k chybě zaokrouhlením počítačovým programem.


Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.