Standardní klasifikace produkce - SKP - N


Předmět klasifikace

Předmět klasifikace

Předmětem klasifikace SKP jsou především hmotné výrobky (zboží), tzn. všechny průmyslové, zemědělské, lesnické a jiné výrobky, které jsou jako zboží předávány výrobcem (podnikem, organizací, společností apod.) k dalšímu použití, tj. jsou dodávány odběrateli bez ohledu na to, zda jsou dodávány pro výrobní či nevýrobní spotřebu (osobní nebo společenskou) nebo zda jsou určeny pro investiční výstavbu či pro vývoz. Klasifikace SKP zahrnuje výrobky (zboží) jak tuzemské, tak dovážené ze zahraničí.

Do klasifikace SKP jsou zatříděny i vedlejší produkty, průmyslové a zemědělské odpady a ostatní druhotné suroviny, i když je nelze považovat za výrobky vznikající jako záměrný výsledek činnosti. U značné části odpadů jde v podstatě o vedlejší produkty nebo výrobky z tzv. štěpných výrob, vznikající nutně s výrobky záměrně produkovanými. Odpady, i když vznikají na více místech, jsou v klasifikaci zatřiďovány vždy na jednom místě (v zásadě v místě spotřeby), např. kovové odpady v hutnictví, sklářské odpady ve sklářství, papír v papírenství apod.

Kromě výrobků (zboží), které mají schopnost plnit ve fázi spotřeby (u svého konečného uživatele) určitou samostatnou technicko-ekonomickou funkci, tvoří důležitou součást předmětu klasifikace též díly průmyslových výrobků, kompletační výrobky a příslušenství průmyslových výrobků. Klasifikace SKP nerozlišuje díly pro kompletaci nových výrobků od dílů náhradních.

Předmětem klasifikace SKP jsou i práce (průmyslové i neprůmyslové) všech výrobních odvětví. Za průmyslové práce (práce výrobní povahy) se považují práce, které směřují k výrobě nového hmotného výrobku (nebo jeho části). Dodavatel prací na výrobě jen kooperuje (jako určitá fáze výroby), aniž materiál na výrobek nakupuje a s přidáním své výrobní činnosti (případně s přidáním hodnoty režijního materiálu, energie apod.) prodává. Prodává tedy jen svou výrobní činnost - a to formou dodávky na zakázku. Mezi průmyslové práce patří i práce na sestavování nového výrobku v celek a jeho kompletace (montáž výrobku).
Průmyslové práce mají v SKP zpravidla samostatný kód v oddílech 10 až 36 a to: xx.xx.99. Pokud dodavatel prací vyrobí celý výrobek z materiálu zákazníka, tyto práce se zatřiďují pod kód příslušného výrobku.
V klasifikaci SKP jsou zahrnuty i služby a činnosti (průmyslové i neprůmyslové), které nesměřují k vytváření nových hmotných výrobků.
Za průmyslové služby se považují opravy, údržba, rekonstrukce, modernizace, montáže, demontáže, instalace a úpravy (úpravy se můžou vyskytovat i v průmyslových pracích, pokud se provádějí na novém výrobku jako určitá fáze výroby).

Průmyslové služby mají zpravidla v oddílech 28 až 36 samostatný kód a to:

        xx.xx.91 montáže a instalace;
        xx.xx.92 opravy a údržba, rekonstrukce a modernizace, úprava.
Výjimky jsou v těchto položkách: 32.10, 34.10, 35.11, 35.20, 36.22 a 36.63.
Další výjimky v klasifikování oprav a údržby jsou v těchto případech:
    • - opravy a údržba motorových vozidel - oddíl 50, ale dovybavení automobilu (např. katalyzátorem, střešním oknem, centrálním zamykáním, zabezpečovacím zařízením) – oddíl 34;
    • - opravy výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost - oddíl 52;
    • - opravy a údržba kancelářských strojů a počítačů - oddíl 72.

Za neprůmyslové práce a služby se považují:
    1. práce a služby v oblasti zemědělství, lesnictví a rybářství, které se zatřiďují v oddílech 01, 02 a 05
    2. ostatní práce a služby, které se klasifikují v oddílech 50 až 99, např. obchodní, právní, zprostředkovatelské, veřejných orgánů, zdravotnické, peněžní, poštovní, školské.

Do klasifikace SKP svou povahou nepatří klasifikování stavebních objektů. Převažující rozsah stavební činnosti tvoří stavební objekty a stavební práce. Stavební práce jsou do klasifikace SKP zahrnuty v oddíle 45.

Aby nebyla narušena úplnost klasifikace stavební části, byla vypracována klasifikace stavebních děl - KSD (oddíl 46), která se k 1.1.2004 nahradí novou Klasifikací stavebních děl CZ-CC, (dále jen „klasifikace CZ-CC“), vypracovanou na bázi mezinárodního standardu CC (Classification of Construction).

Hranice mezi klasifikací SKP a klasifikací CZ-CC je obecně dána tím, že průmysl, zemědělství, lesnictví apod. produkují přepravitelné výrobky (zboží), zatímco stavební produkty jsou pevně vázány na místo výroby.

Zveřejněno dne: 31.01.2003
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.