Standardní klasifikace produkce - SKP - N


Metodické zásady

Metodické zásady

Za základní předmětný prvek evropské klasifikace CPA byl zvolen dvoumístný oddíl na 1. klasifikačním stupni. Při stanovení dalších třídicích hledisek se přihlíželo ke klasifikaci odvětví ekonomických činností a tak zpravidla 4 místa klasifikace CPA odpovídají 4 místům klasifikace NACE. Přiřazením dalších dvou znaků je zajištěna návaznost na celní klasifikaci HS/CN.

Klasifikace SKP je prakticky převzatou klasifikací CPA, v některých případech je upraven název podle platných názvoslovných norem, příp. terminologických zvyklostí tak, aby byla maximálně dodržena obsahová náplň klasifikace CPA.

Každá skupina v klasifikačním systému má do jisté míry dvojí význam. Na jedné straně představuje část odvětví, na druhé straně je seskupením (agregací) výsledků pracovní činnosti - tj. výrobků nebo výkonů (aktivit) majících příbuzné vlastnosti jednak podle hledisek výrobních, jednak podle hledisek užití.

Výrobní hlediska je možno charakterizovat jako stejnorodost (obdobnost) technologie, stejnorodost výchozích surovin a materiálů, konstrukce apod., hlediska užití vycházejí z charakteru potřeb uspokojovaných produkcí a směru užití produkce. Pořadí aplikace jednotlivých hledisek závisí na charakteru odvětví, do něhož jednotlivé skupiny produkce patří.


Zveřejněno dne: 31.01.2003
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.