logo ČSÚ

Home > O minisčítaní > O Sčítání lidu, domů a bytů 2011

O Sčítání lidu, domů a bytů 2011

Sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním. Přináší velké množství cenných údajů, které nelze jiným způsobem efektivně zjistit.

Kdy se sčítání koná

Sčítání se koná každých deset let. Poslední sčítání se v ČR uskutečnilo v roce 2001, následující je nyní připravováno na březen 2011 – tzv. rozhodným okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března 2011.

Co se zjišťuje

Sčítání pomůže nám všem zjistit, kolik nás je, jak a kde žijeme, na jaké úrovni. Poskytne údaje o obyvatelstvu, jeho demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, o domácnostech, úrovni bydlení, struktuře domovního a bytového fondu.
Údaji, které se nedají zjistit žádným jiným způsobem než sčítáním, jsou například počet a složení domácností, úroveň bydlení, vzdělání, zaměstnání, dojížďka do zaměstnání, národnost či náboženská víra a mateřský jazyk.

Kdo sčítání provádí

V současnosti zajišťuje Sčítání lidu, domů a bytů na území České republiky Český statistický úřad.

Důležitost a využití získaných údajů

Sčítání poskytne budoucím generacím přesný a detailní obraz doby, ve které žijeme, a nám dává přehled o dobách minulých. Díky historickým výsledkům sčítání máme nyní přesnou představu o tom, jak žili naši předkové – jaké bylo osídlení, jaké byly rodiny, jak se měnil bytový a domovní fond, jaká byla kvalita bydlení, jak se vyvíjelo socioekonomické složení populace. Sčítání prováděli před tisíci lety v Číně či v Egyptu, později v Římské říši i ve středověku.
Na našem území se soupisy obyvatel (či některých vybraných skupin) uskutečnily již ve středověku, v historii byl jejich hlavním účelem zjištění údajů pro vojenské a daňové využití.
Výsledky sčítání slouží jako podklad pro rozhodování o územním rozvoji, sociální politice, bydlení, dopravě, vzdělávání nebo o investičních záměrech. Podnikatelé poznávají strukturu svých stávajících i potenciálních nových trhů s produkty a službami. Zjištěné údaje mohou pomoci i při rozvoji integrovaných záchranných systémů (záchranáři, hasiči apod.). Také mapují život menšin i sociálních skupin, které potřebují pomoc ze strany státu, místní samosprávy nebo občanských sdružení. S výsledky pracují vědecké instituce i vysoké školy. A údaje ze sčítání jsou také velmi důležitým zdrojem informací pro mezinárodní srovnání.
Od vstupu České republiky do Evropské unie jsou tyto údaje oficiálně uznaným podkladem při přidělování dotací EU jednotlivým regionům.

Jak s tím souvisí Minisčítání

Statistické údaje jsou součástí života každého z nás, proto je velmi užitečné vědět, jak se získávají, zpracovávají a zásadní je umět s nimi zacházet.
Minisčítání je pro vás připraveno tak, aby bylo zábavným výukovým programem pro žáky i učitele.
Všichni se jeho prostřednictvím mohou naučit pracovat s údaji o nich samotných, o věcech, které je zajímají, s kterými denně přicházejí do styku a tyto dovednosti poté prakticky využít i ve svém životě.