Ú V O D

Sčítání lidu, domů a bytů k 1. březnu 2001 se uskutečnilo na celém území České republiky podle zákona č. 158/1999 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2001. Údaje byly zjišťovány podle stavu o půlnoci z 28. února na 1. března.

Sčítání organizoval, řídil a koordinoval Český statistický úřad, který zabezpečoval přípravu a provedení sčítání ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem obrany, Ministerstvem spravedlnosti, Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zahraničních věcí, Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, okresními úřady a obcemi. Sčítání v jednotlivých sčítacích obvodech zajišťovali sčítací komisaři a sčítací revizoři, kterých bylo v celé republice 52 tisíc. Tradičně byla použita metoda sebesčítání, kdy obyvatelé sami vyplňovali sčítací tiskopisy.

Publikace předběžných výsledků přináší základní údaje ze sčítání v členění za kraje, okresy a vybraná města spolu s některými srovnatelnými údaji ze sčítání lidu 1961 až 1991.

Získané informace jsou výsledkem společného úsilí statistických orgánů, obecních, městských a okresních úřadů, spolupracujících resortů, sčítacích komisařů a revizorů a především jsou výsledkem přístupu občanů České republiky.

Český statistický úřad děkuje všem za jejich práci a podíl na přípravě a zabezpečení sčítání lidu, domů a bytů 2001.