M E T O D I C K É  P O Z N Á M K Y

Sčítání lidu, domů a bytů se uskutečnilo na základě zákona č. 158/1999 Sb. Údaje byly zjišťovány podle stavu o půlnoci z 28. února na 1. března 2001 (rozhodný okamžik).

Sčítání podléhaly:
a) každá fyzická osoba, která měla v rozhodný okamžik na území České republiky trvalý nebo dlouhodobý pobyt,
b) každá fyzická osoba, která byla na území České republiky v rozhodný okamžik přítomna a neměla zde trvalý nebo dlouhodobý pobyt,
c) každý dům, i neobydlený,
d) každý byt, i neobydlený.

Domem se rozuměla stavba, která je podle rozhodnutí stavebního úřadu určená pro bydlení a dále jiná stavba, ve které se nachází alespoň jeden byt.

Bytem se rozuměl soubor místností, popřípadě jednotlivá místnost, který podle rozhodnutí stavebního úřadu svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení.

Sčítání se nevztahovalo na cizí státní příslušníky požívající diplomatických imunit a výsad, jakož i na domy a byty (ve vlastnictví jiných států), které slouží k diplomatickým účelům.

Sčítacími tiskopisy byly:
a) SČÍTACÍ LIST OSOB,
b) DOMOVNÍ LIST,
c) BYTOVÝ LIST.

Obyvatelstvo celkem
zahrnuje osoby, které měly v rozhodný okamžik sčítání na území České republiky trvalý nebo dlouhodobý pobyt bez ohledu na to, zda v rozhodný okamžik sčítání byly v místě svého trvalého nebo dlouhodobého pobytu přítomny.

Osoby s dlouhodobým pobytem
jsou pouze cizinci s přechodným pobytem na území České republiky, pokud doba jejich pobytu přesáhla 90 dnů.

Osoby dočasně přítomné
jsou osoby, které byly sečteny na jiné adrese, než na které jsou hlášeny k trvalému nebo dlouhodobému pobytu.

Osoby s krátkodobým pobytem
jsou pouze cizinci s přechodným pobytem na území České republiky, pokud doba jejich pobytu nepřesáhla 90 dnů.

Osoby pracující
jsou všechny osoby, které patří mezi zaměstnané, zaměstnavatele, samostatně činné, pracující důchodce, pracující studenty nebo učně, případně ženy na mateřské dovolené v trvání 28 resp. 37 týdnů.

Počet pracujících osob s pracovištěm v jiné obci ČR
zahrnuje osoby pracující (bez pracujících studentů a učňů), jejichž místo pracoviště bylo v jiné obci České republiky než je místo jejich trvalého pobytu. Pracující studenti a učni nejsou v této skupině zahrnuti, protože otázky na dojížďku vyplňovali podle místa školy, nikoliv podle místa pracoviště.

Cizinci
jsou osoby, které uvedly jiné státní občanství než ČR a současně uvedly, že mají na území České republiky trvalý nebo dlouhodobý pobyt.

Trvale obydlený dům
je dům, ve kterém má trvalý pobyt alespoň jedna osoba.

Trvale obydlený byt
je byt, ve kterém je hlášena alespoň jedna osoba k trvalému pobytu.

Neobydlený byt - obydlený přechodně
je byt, ve kterém není hlášena žádná osoba k trvalému pobytu, ale je využíván k přechodnému bydlení; většinou se jedná o byt, ve kterém byla sečtena dočasně přítomná osoba (osoby).

Plocha kuchyně
zahrnuje plochu kuchyně, příp. plochu kuchyňského koutu.

Plocha obytných místností
zahrnuje součet ploch obytných místností (bez kuchyně) s plochou 4 m2 a více.

Počet obytných místností
zahrnuje pouze obytné místnosti - bez kuchyně - v členění podle plochy místnosti.

Při sčítání 2001 jsou do celkového počtu obyvatelstva (v souladu s mezinárodními doporučeními) zahrnuti i cizinci s dlouhodobým pobytem. V údajích z předchozích sčítání byli cizinci pobývající na území naší republiky s povolením k dlouhodobému pobytu zahrnuti pouze do dočasně přítomného obyvatelstva.

Údaje o počtu pracujících osob nejsou v časové řadě plně srovnatelné. V letech 1961, 1970 a 1980 jsou v tabulce údaje za osoby ekonomicky aktivní, v roce 1991 za osoby ekonomicky aktivní bez osob hledajících zaměstnání (tj. bez nezaměstnaných). Do roku 1991 byly do počtu ekonomicky aktivních zahrnovány i ženy na tzv. další mateřské dovolené (do 3 let věku dítěte) a osoby pobírající rodičovský příspěvek, pokud trval jejich pracovní poměr. Při sčítání 2001 jsou do skupiny pracujících osob zahrnuty pouze ženy na mateřské dovolené v trvání 28 nebo 37 týdnů. Ostatní (tj. ženy na další mateřské dovolené a osoby pobírající rodičovský příspěvek) jsou zahrnuti do osob ekonomicky neaktivních. V ukazateli o počtu pracujících osob s pracovištěm v jiné obci ČR je v letech 1970 až 1991 uváděn celkový počet ekonomicky aktivních osob vyjíždějících z obce.

Při sčítáních 1991 a 2001 byly zpracovány samostatně národnosti česká, moravská a slezská; v letech 1961, 1970 a 1980 byla zpracována pouze národnost česká. Od roku 1991 je samostatně zpracovávána i národnost romská.

Počet rodinných domů do roku 1970 je vč. zemědělských usedlostí. Počet neobydlených domů v roce 1980 zahrnuje domy neobydlené a občas obydlené, v roce 1991 jsou údaje včetně ubytovacích zařízení bez bytu.

Počet neobydlených bytů v letech 1970 a 1980 zahrnuje neobydlené byty v neobydlených domech, neobydlené byty v trvale obydlených domech a byty občas obydlené.