Dokumentace datové sady (DS)

Název DS:

Zahraniční obchod se zbožím podle vybraných zemí

Popis datové sady:

Datová sada obsahuje časovou řadu statistických údajů zahraničního obchodu se zbožím České republiky úhrnem a podle vybraných zemí. K dispozici jsou údaje o dovozu, vývozu, obratu a bilanci od roku 2005. Veškeré údaje jsou uvedeny v milionech Kč. Data jsou agregací za Českou republiku bez dalšího územního členění.

Metodické poznámky

Za Dovoz je považována hodnota dovezeného zboží hlášená při přechodu hranic přímo rezidenty z dat Intrastatu a Extrastatu a hodnota prodaného zboží zahraničními subjekty na území ČR z daňových přiznání k DPH odevzdaných nerezidenty v ČR.

Za Vývoz považována hodnota vyvezeného zboží hlášená při přechodu hranic přímo rezidenty z dat Intrastatu a Extrastatu a hodnota nakoupeného zboží zahraničními subjekty na území ČR z daňových přiznání k DPH odevzdaných nerezidenty v ČR.

Obrat představuje součet hodnoty vývozu a hodnoty dovozu zboží.

Bilance vyjadřuje rozdíl mezi hodnotou vývozu a hodnotou dovozu zboží.

Zdrojem informací pro odhad vývozu a dovozu v zahraničním obchodě se zbožím jsou zejména informace o pohybu zboží přes hranice doplněná o další datové zdroje, především daňová přiznání k dani z přidané hodnoty a statistiku průmyslu. Zboží, které je přesouváno na/z území České republiky zahraničními subjekty, není v zahraničním obchodě se zbožím chápáno jako vývoz a dovoz. Za vývoz a dovoz České republiky je naopak považován obchod, který probíhá i mezi českými a zahraničními subjekty na území ČR, což je díky zapojení ČR do jednotného evropského trhu možné. Zdrojem informací statistiky pohybu zboží přes hranice jsou data získávaná celními orgány. Od roku 2004 zajišťuje jejich sběr a prvotní kontrolu Celní správa České republiky, další zpracování, kontrolu a následné zveřejnění dat provádí Český statistický úřad.

V souladu se závaznými předpisy EU je zjišťování údajů o přeshraničních transakcích legislativně upraveno celním zákonem č. 242/2016 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pravidla provádění Intrastatu stanoví nařízení vlády č. 244/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.

 

Statistika pohybu zboží přes hranice vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Údaje za pohyb zboží přes hranice jsou sice podrobnější a lépe mezinárodně srovnatelné, nicméně nevypovídají o uskutečněném obchodu s tímto zbožím, tj. změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty, a vypovídají tedy pouze o tocích (přepravě) zboží.

 

Údaje za vývoz jsou sestavovány podle země určení, údaje za dovoz podle země původu.


 

Poznámka k upřesňování údajů

Počínaje zveřejněním dat za únor 2020 (6. 4. 2020) se změnil způsob zpřesňování dat zahraničního obchodu se zbožím i pohybu zboží přes hranice. Při publikování dat referenčního období se zpřesňuje šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikovány vždy v září následujícího roku.

Poznámka k agregaci za země

Úhrn zahraničního obchodu (za všechny země) je v této datové sadě vyšší oproti agregaci za vybrané země. Tato datová sada neobsahuje zahraniční obchod se všemi zeměmi, obsahuje pouze obchod s vybranými zeměmi.

Struktura dat:

Datovou sadu představuje CSV soubor, jednotlivé položky (tvořící sloupce) jsou zprava i zleva ohraničeny znakem ", oddělovačem položek je čárka.

Každý statistický údaj tvoří jeden řádek souboru, zjištěná hodnota je ve sloupci hodnota.

Statistický údaj je definován z hlediska věcného (statistická proměnná=ukazatel), časového (rozhodný okamžik sčítání a územního (území). 

SLOUPEC

VYZNAM

POZNAMKA

idhod

unikátní identifikátor údaje Veřejné databáze ČSÚ

využije se v případě dotazu ke konkrétnímu údaji

hodnota

zjištěná hodnota

v numerickém formátu

v případě, že se jedná o důvěrný údaj, je sloupec prázdný

stapro_kod

kód statistické proměnné

mj_cis

kód číselníku měřicích jednotek

v celé datové sadě použit číselník 78

mj_kod

kód položky z  číselníku  měřicích jednotek

v celé datové sadě použit kód 00206 (milion Kč)

czem_cis

kód číselníku zemí

v datové sadě se využívá geonomenklatura – kód číselníku 5584

pokud není uveden, jedná se o úhrn obchodu se všemi zeměmi

czem_kod

kód položky z číselníku zemí

kód státu, se kterým Česká republika obchoduje,

pokud není uveden, jedná se o úhrn obchodu se všemi zeměmi

vuzemi_cis

kód číselníku pro referenční území

v celé datové sadě použit číselník 97 (Stát)

vuzemi_kod

kód položky číselníku pro referenční území

v celé datové sadě použit kód 19 (Česká republika)

rok

rok (součást referenčního období)

ve formátu RRRR

mesic

měsíc (součást referenčního období)

ve formátu MM

stapro_txt

text statistické proměnné (ukazatele)

czem_txt

text položky z číselníku zemí

text (název) státu, se kterým Česká republika obchoduje,

pokud není uveden, jedná se o úhrn obchodu se všemi zeměmi

Použité číselníky a referenční údaje:

Pro identifikaci (definování) každého statistického údaje se využívá Statistický metainformační systém ČSÚ (SMS), a to subsystém SMS-UKAZ (statistické proměnné) a SMS-KLAS (statistické číselníky a klasifikace).

V datové sadě jsou použity:

Seznam statistických proměnných:

https://www.czso.cz/csu/czso/statisticke-promenne-ukazatele

kod

TEXT

8476

Hodnota dovozu zboží

8491

Hodnota vývozu zboží

8492

Obrat zboží

8500

Bilance zboží

Číselník měřicích jednotek – kód číselníku ČSÚ 78

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=78&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Číselník Stát – kód číselníku ČSÚ 97

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=97&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Číselník Geonomenklatura (CZ-GEONOM) – kód číselníku ČSÚ 5584

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=5584&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Časové vymezení

Datová sada obsahuje měsíční údaje, rok a měsíc jsou uvedeny v samostatných sloupcích. Časová řada začíná lednem 2005.

Geografické vymezení

Datová sada obsahuje měsíční údaje za svět celkem a za těchto 50 vybraných zemí světa:
Austrálie, Ázerbájdžán, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Čína, Dánsko, Filipíny, Finsko, Francie, Hongkong, Chorvatsko, Indie, Indonésie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Afrika, Kanada, Kazachstán, Korejská republika, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malajsie, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Ruská federace, Řecko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty, Spojené království, Spojené státy, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Thajsko, Tchaj-wan, Turecko, Ukrajina.

Datová sada před rokem 2015 neobsahuje údaje za tyto vybrané země, neboť nejsou k dispozici: Austrálie, Ázerbájdžán, Filipíny, Hongkong, Kazachstán, Mexiko, Singapur, Tchaj-wan.