Dokumentace datové sady (DS)

 

Název DS:

Náklady na ochranu životního prostředí a ekonomický přínos těchto aktivit

 

Popis datové sady:

Datová sada obsahuje časovou řadu s údaji o nákladech na ochranu životního prostředí a ekonomickém přínosu těchto aktivit v krajích České republiky od roku 2006.

 

Metodické poznámky

Výdaje na ochranu životního prostředí zahrnují výdaje na pořízení dlouhodobého hmotného majetku na ochranu životního prostředí (investice) a neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí, které se vztahují k aktivitám na ochranu životního prostředí (technologie, procesy, zařízení nebo jejich části), jejichž hlavním účelem je zachycení, odstranění, monitorování, kontrola, snižování, prevence nebo eliminace znečišťujících látek a znečištění nebo jakékoliv jiné poškození životního prostředí, ke kterému dochází
při činnosti podniků.

Investice, tedy výdaje na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (DHM) na ochranu životního prostředí zahrnují všechny výdaje na pořízení DHM, které vykazující jednotky vynaložily na pořízení DHM (koupí nebo vlastní činností), spolu s celkovou hodnotou DHM získaného formou bezúplatného nabytí, nebo převodu podle příslušných legislativních předpisů, nebo přeřazením z osobního užívání do podnikání.    

Do výdajů na pořízení dlouhodobého hmotného majetku na ochranu životního prostředí se zahrnují samostatné movité věci a soubory movitých věcí se samostatným technicko ekonomickým určením s dobou použitelnosti delší než jeden rok a v ocenění stanoveném účetní jednotkou, povinně však od částky stanovené zákonem o daních z příjmů pro tento majetek (od roku 2001 je stanovena částka  40 000 Kč).

Neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí zahrnují mzdové náklady, platby nájemného, energie a ostatní materiál (vnitřní náklady) a platby za služby (vnější náklady), u kterých je hlavním účelem prevence, snížení, úprava nebo eliminace znečišťujících látek a znečištění nebo jakákoliv další degradace životního prostředí a jsou výsledkem provozních aktivit podniku.

Tržby z prodeje služeb na ochranu ŽP jsou tržby z prodeje služeb, poskytovaných
za účelem ochrany životního prostředí.

Tržby z prodeje vedlejších produktů představují  tržby z prodeje vedlejších produktů, které vznikly při činnostech spojených s ochranou životního prostředí.

Úspory z využití vedlejších produktů zahrnují jednak úspory z vlastního využití vedlejších produktů a dále se jako přínos zahrnují také úspory nákladů, kterých podnik dosáhl díky opatřením na ochranu životního prostředí v daném roce.

 

Programové zaměření ochrany životního prostředí:

Ochrana ovzduší a klimatu zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku znečištění (na ochranu ovzduší, klimatu a ozónové vrstvy), odstraňování odpadních plynů
a odvětrávaného vzduchu, odstraňování tuhých a plynných emisí, monitorovací zařízení pro sledování čistoty ovzduší.

Nakládání s odpadními vodami zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku znečištění, výstavbu čistíren odpadních vod, výstavbu kanalizačních sítí se zajištěným napojením na čistírnu odpadních vod, nakládání s chladícími vodami, monitorovací zařízení ke sledování jakosti vody.

Nakládání s odpady zahrnuje např. úpravu technologických procesů z důvodu prevence vzniku odpadů, zařízení a vybavení pro sběr, svoz, přepravu, třídění a úpravu odpadů, výstavba spaloven, recyklačních závodů, řízených skládek, kompostáren, asanace starých skládek, zařízení pro monitoring odpadů.

Ochrana krajiny a biodiverzity (druhová rozmanitost) zahrnuje např. ochranu a rehabilitaci stanovišť a druhů, ochranu přírodních a polopřírodních typů krajiny, ochranu a obnovu prvků ekologické stability, revitalizaci hydrologické sítě, náklady na řešení povinností vyplývajících z § 35 a § 32
zák. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon).

Ochrana a sanace půdy, podzemních a povrchových vod zahrnuje např. prevenci depozice znečišťujících látek do půdy vč. následné infiltrace do vod, předcházení kontaminace a degradace půd chemickými vlivy a její následná sanace, ochrana půdy před erozí, svahovými pohyby a ostatní degradací způsobenou fyzikálními jevy, včetně nákladů na řešení problematiky sesuvů, náklady na úkoly geologických průzkumů s účelem ochrany půdy a podzemní a povrchové vody.

Omezování hluku a vibrací (kromě ochrany pracovišť) zahrnuje např. prevenci vzniku hluku
a vibrací úpravou technologie, konstrukce a uplatnění protihlukových a antivibračních  zařízení v silniční, železniční a letecké dopravě a průmyslu, měřící zařízení
.

Ochrana proti záření zahrnuje např. protiradonová opatření, geologické práce spojené s problematikou lokalizací hlubinných úložišť jaderného odpadu, měřící zařízení, přepravu a nakládání s vysoce radioaktivním odpadem.

Výzkum a vývoj zahrnuje výzkum a vývoj zaměřený na ochranu ovzduší, klimatu a ozónové vrstvy, ochranu vod, nakládání s odpady, ochranu půdy a podzemní vody, omezování hluku a vibrací, ochranu biodiverzity a krajiny, ochranu před zářením a ostatní výzkum životního prostředí.

Ostatní aktivity na ochranu životního prostředí zahrnují např. pořízení dlouhodobého hmotného majetku na prevenci před povodněmi, vzdělávání v problematice ochrany životního prostředí, školení
a instruktáže.

 

Zdroj dat:

Od roku 2006 došlo k sjednocení výkaznické povinnosti pro podnikatelský a veřejný sektor a oba sektory jsou obesílány stejným výkazem ŽP 1-01. Tento výkaz byl rozesílán vybraným ekonomickým subjektům (OKEČ 01, 02, 10-40, 41, 60 a 62 s počtem zaměstnanců 20 a více a OKEČ 37 a 90 bez ohledu na počet zaměstnanců), obcím nad 500 obyvatel, rozpočtovým organizacím, organizačním složkám státu
a státním fondům.

V roce 2008 byla klasifikace podniků podle OKEČ nahrazena novou klasifikací podle CZ-NACE. Podle této nové klasifikace je výkaz ŽP 1-01 zasílán vybraným ekonomickým subjektům s CZ-NACE 01, 02, 03, 05-33, 35, 36, 49, 51, 52, 58 s počtem zaměstnanců 50 a více a CZ-NACE 37, 38 a 39 bez ohledu na počet zaměstnanců, obcím nad 500 obyvatel, rozpočtovým organizacím, organizačním složkám státu a státním fondům.

Další metodické poznámky viz např. metodika publikace Výdaje na ochranu životního prostředí https://www.czso.cz/csu/czso/vydaje-na-ochranu-zivotniho-prostredi-4j2sqv51f1.

 

Datová sada:

Datová sada obsahuje vybrané údaje o nákladech na ochranu životního prostředí (investice a neinvestiční výdaje) a také některé přínosy těchto aktivit. Veškeré údaje jsou uvedeny v tis.Kč.

Je uvedeno celkem 9 ukazatelů, které se dále člení podle programového zaměření ochrany životního prostředí.

Přehled ukazatelů:

Poř.č.

ukazatel_txt

stapro_kod

dnn_kod

sektor_kod

1

Neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí

3780

 

 

2

Neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí - vnitřní náklady

3780

20

 

3

Neinvestiční náklady na ochranu životního prostředí - vnější náklady

3780

10

 

4

Investice na ochranu životního prostředí

726

 

 

5

Investice na ochranu životního prostředí - podnikový sektor

726

 

11000

6

Investice na ochranu životního prostředí - nepodnikový sektor

726

 

13000

7

Tržby z prodeje služeb na ochranu ŽP

1015

 

 

8

Tržby z prodeje vedlejších produktů

3932

 

 

9

Úspory z využití vedlejších produktů

1039

 

 

 

Poznámky k agregacím

Datová sada obsahuje údaje za Českou republiku a za jednotlivé kraje. Úhrn za kraje nemusí odpovídat údaji za Českou republiku, neboť mohou být skryty důvěrné údaje.

 

Platí, že

ukazatel 1 (neinvestiční náklady celkem) odpovídá součtu ukazatelů 2 a 3 (vnitřní a vnější náklady),

ukazatel 4 (investice na ochranu ŽP) odpovídá součtu ukazatelů 5 a 6 (investice v podnikovém a nepodnikovém sektoru).

 

Struktura dat:

Datovou sadu představuje CSV soubor, jednotlivé položky (tvořící sloupce) jsou zprava i zleva ohraničeny znakem " (uvozovky), oddělovačem položek je čárka, oddělovačem desetinné části tečka.

Každý statistický údaj tvoří jeden řádek souboru, zjištěná hodnota je ve sloupci hodnota.

Statistický údaj je definován z hlediska věcného (statistická proměnná=ukazatel a třídění dle druhu hospodářského zvířete), časového (referenční období) a územního (území). 

SLOUPEC

VYZNAM

POZNAMKA

idhod

unikátní identifikátor údaje Veřejné databáze ČSÚ

využije se v případě dotazu ke konkrétnímu údaji

hodnota

zjištěná hodnota

v numerickém formátu, vyjadřuje statistický údaj zaokrouhlený na tis.Kč

pokud je údaj důvěrný, není hodnota uvedena,

duvernost

text atributu údaje z hlediska důvěrnosti

 

stapro_kod

kód statistické proměnné

 

dnn_cis

kód číselníku pro druh neinvestičních nákladů

 

dnn_kod

kód položky číselníku pro druh neinvestičních nákladů

 

sektor_cis

kód číselníku pro hospodářský sektor

 

sektor_kod

kód položky číselníku pro hospodářský sektor

 

ozp_cis

kód číselníku pro programové zaměření ochrany životního prostředí

 

ozp_kod

kód položky číselníku pro programové zaměření ochrany životního prostředí

pokud není vyplněn, jedná se souhrn bez ohledu na programové zaměření ochrany životního prostředí

rok

rok referenčního období

ve formátu RRRR

uzemi_cis

kód číselníku pro referenční území

97 Česká republika, 100 kraje

uzemi_kod

kód položky číselníku pro referenční území

ukazatel_txt

alternativní text ukazatele

vychází z textů pro statistickou proměnnou, druh nákladů, sektor

ozp_txt

text pro programové zaměření ochrany životního prostředí

pokud není vyplněn, jedná se souhrn bez ohledu na programové zaměření ochrany životního prostředí

uzemi_txt

text pro referenční území

 

 

Použité číselníky a referenční údaje:

 

Pro identifikaci (definování) každého statistického údaje se využívá Statistický metainformační systém ČSÚ (SMS), a to subsystém SMS-UKAZ (statistické proměnné) a SMS-KLAS (statistické číselníky a klasifikace).

V datové sadě se vyskytují:

Seznam statistických proměnných - https://www.czso.cz/csu/czso/statisticke-promenne-ukazatele

Kód

TEXT

726

Pořízení dlouhodobého hmotného majetku

1015

Tržby z prodeje služeb

1039

Aktivace (podle metodiky platné do roku 2015)

3780

Neinvestiční náklady

3932

Tržby z prodeje vedlejších produktů

 

Číselník druhu neinvestičního nákladu - kód číselníku ČSÚ 5710

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=5710&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Číselník

Kód položky

Text položky

5710

10

Vnější neinvestiční náklady

5710

20

Vnitřní neinvestiční náklady

 

Číselník institucionálních sektorů – úroveň 2 (sektor) - kód číselníku ČSÚ 5567

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=5567&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Číselník

Kód položky

Text položky

5567

11000

Nefinanční podniky

5567

13000

Vládní instituce

 

Číselník programového zaměření ochrany životního prostředí - kód číselníku ČSÚ 2307

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=2307&typdat=0&cisjaz=203&format=0

Číselník

Kód položky

Text položky

2307

111

Ekologické nakládání s odpadními vodami

2307

112

Ochrana a sanace půdy, podzemních a povrchových vod

2307

113

Omezování hluku a vibrací (kromě ochrany pracovišť)

2307

114

Ochrana krajiny a biodiverzity (druhová rozmanitost)

2307

115

Ochrana proti záření

2307

116

Výzkum a vývoj na ochranu životního prostředí

2307

130

Ochrana ovzduší a klimatu

2307

140

Ekologické nakládání s odpady

2307

180

Ostatní aktivity na ochranu životního prostředí

 

 

Časové vymezení

Datové sada obsahuje roční časovou řadu od roku 2006.