Dokumentace datové sady (DS)

 

Název DS:

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz podle okresů a krajů

 

Popis datové sady:

Datová sada obsahuje časovou řadu s údaji o dočasné pracovní neschopnosti v České republice, krajích a okresech od roku 2006.  

 

Metodické poznámky

Základní časové řady statistik dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz v ČR jsou sledovány Českým statistickým úřadem již od roku 1963. Do roku 2011 byly statistické údaje o dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz zjišťovány prostřednictvím státního statistického výkazu Nem Úr 1-02. V důsledku snižování administrativní náročnosti a zátěže zpravodajských jednotek byl Výkaz o pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Nem Úr 1-02 nahrazen údaji dostupnými z administrativních zdrojů.

Počínaje rokem 2012, zajišťuje Český statistický úřad na základě smluvního ujednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou správou sociálního zabezpečení údaje pro statistiku dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz zpracováním dat z administrativního zdroje Informačního systému ČSSZ. Z důvodu změny metodiky a odlišného sběru a zpracování dat nejsou data od roku 2012 plně srovnatelná s údaji za předchozí období.

Česká správa sociálního zabezpečení za účelem zajištění statistiky dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz poskytuje Českému statistickému úřadu datové soubory administrativních agregovaných dat o nově hlášených případech dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců a OSVČ, které jsou na ČSÚ dále zpracovány a doplněny s využitím informací z Registru ekonomických subjektů.

Dočasná pracovní neschopnost je stav člověka, který je lékařem ze zdravotních důvodů dočasně uznán neschopným k výkonu svého dosavadního zaměstnání. Ošetřující lékař zdůvodní dočasnou pracovní neschopnost uvedením jedné z následujících kategorií na formuláři „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“: 

·         nemoc – za případy dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc jsou považovány všechny případy nemoci a úrazy podle Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů (MKN-10).

·         pracovní úrazy pracovním úrazem se rozumí poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním (viz § 271k odst. 1 až 3 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů).

ostatní úrazy za ostatní úrazy jsou považovány případy poškození zdraví, na jehož následky je postižený v dočasné pracovní neschopnosti, které však lékařem nebyly vyhodnoceny jako pracovní úraz.

 

Výstupem zpracování dat Českým statistickým úřadem využitým v této datové sadě jsou následující statistické ukazatele:

·         průměrný počet nemocensky pojištěných osob – ukazatel udává průměrný počet osob, které jsou povinně či dobrovolně nemocensky pojištěné podle zákona o nemocenském pojištění. Zahrnuje všechny osoby, které byly alespoň po jeden den vykazovaného období nemocensky pojištěné. Do průměrného počtu nemocensky pojištěných nejsou započteni vojáci z povolání a příslušníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace (dále též „příslušníci a vojáci“). V případě více překrývajících se pojistných vztahů pojištěnce v rámci jednoho zaměstnavatele a jedné mzdové účtárny se započítává pojištěnec pouze jedenkrát. V ostatních případech je pojištěnec započítáván tolikrát, kolik má pracovně právních pojistných vztahů;

·         počet nově hlášených případů dočasné pracovní neschopnosti – ukazatel zahrnuje nově hlášené případy pracovní neschopnosti ve sledovaném období na základě hlášení o vzniku pracovní neschopnosti nemocensky pojištěných osob;

·         počet případů pracovní neschopnosti na 100 pojištěnců – ukazatel vyjadřuje počet nově hlášených případů pracovní neschopnosti, které připadají v průměru na 100 nemocensky pojištěných osob;

·         počet kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti – ukazatel udává celkový počet kalendářních dnů, po které byli v daném období (roce) nemocensky pojištění zaměstnanci práce neschopni z příčin uvedených ve formuláři „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“. Počet kalendářních dnů strávených v pracovní neschopnosti je zjišťován na základě hlášení o vzniku a ukončení pracovní neschopnosti. Do počtu případů a počtu kalendářních dnů pracovní neschopnosti patří i pracovní neschopnost vzniklá po zániku pojištění v tzv. ochranné lhůtě sedmi kalendářních dnů;

·         průměrná délka trvání pracovní neschopnosti ve dnech – ukazatel vyjadřuje, kolik kalendářních dnů pracovní neschopnosti v průměru připadá na jeden nově hlášený případ pracovní neschopnosti;

·         průměrné procento dočasné pracovní neschopnosti – ukazatel udává, kolik ze 100 pojištěnců je průměrně každý den v pracovní neschopnosti pro nemoc či úraz. Zohledňuje jak celkový počet případů pracovní neschopnosti (jak často lidé do pracovní neschopnosti nastupují), tak i průměrné trvání jednoho případu pracovní neschopnosti (jak dlouho v pracovní neschopnosti zůstávají). Vyjadřuje podíl kalendářních dnů pracovní neschopnosti na celkovém kalendářním fondu pojištěnců ve sledovaném období (roce) vyjádřený v procentech;

Další informace k metodice zjišťování viz např. metodické poznámky k publikaci Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice

  https://www.czso.cz/documents/10180/61508178/26000418p2m.pdf/3528699e-7545-43ad-8fe8-04b38fe721d9?version=1.1

 

Metodická poznámka k agregacím

Úhrn absolutních údajů za kraje odpovídá údajům za Českou republiku. Úhrn absolutních údajů za okresy odpovídá údajům za Českou republiku bez Prahy.

 

Struktura dat:

Datovou sadu představuje CSV soubor, jednotlivé položky (tvořící sloupce) jsou zprava i zleva ohraničeny znakem ", oddělovačem položek je čárka.

Každý statistický údaj tvoří jeden řádek souboru, zjištěná hodnota je ve sloupci hodnota.

Statistický údaj je definován z hlediska věcného (statistická proměnná=ukazatel, v případě podílů včetně specifikace jmenovatele), časového (rok) a územního (místo pracoviště). 

 

SLOUPEC

VYZNAM

POZNAMKA

idhod

unikátní identifikátor údaje Veřejné databáze ČSÚ

využije se v případě dotazu ke konkrétnímu údaji

hodnota

zjištěná hodnota

zpravidla v numerickém formátu,

v případě, že se jedná o důvěrný údaj, je sloupec prázdný

duvernost

příznak důvěrnosti

veřejné údaje mají uveden text „verejny“,

důvěrné údaje „duverny“

stapro_kod

kód statistické proměnné

statistická proměnná vyjadřuje základní věcné vymezení statistického údaje

spjmen_cis

kód číselníku pro specifikaci jmenovatele podílu

v datové sadě použit číselník 7605,

pokud je prázdný, jedná se o absolutní údaj

spjmen_kod

kód položky z číselníku pro specifikaci jmenovatele podílu

pokud je prázdný, jedná se o absolutní údaj

rok

rok referenčního období

uzemi_cis

kód číselníku pro referenční území

číselník odpovídá typologii území,

stát (Česká republika) má kód 97,

kraje kód 100, okresy kód 101

uzemi_kod

kód položky číselníku pro referenční území

kód území

uzemi_txt

text položky číselníku pro referenční území

název území

stapro_txt

text statistické proměnné

 

spjmen_txt

text položky číselníku pro specifikaci jmenovatele podílu

pokud je prázdný, jedná se o absolutní údaj

 

 

Použité číselníky a referenční údaje:

 

Pro identifikaci (definování) každého statistického údaje se využívá Statistický metainformační systém ČSÚ (SMS), a to subsystém SMS-UKAZ (statistické proměnné) a SMS-KLAS (statistické číselníky a klasifikace).

Seznam statistických proměnných - https://www.czso.cz/csu/czso/statisticke-promenne-ukazatele

 

Číselník pro specifikaci podílu jmenovatele – kód číselníku ČSÚ 7605

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=7605&typdat=0&cisjaz=203&format=0

 

V datové sadě se vyskytují tyto statistické proměnné (včetně podílových):

stapro_kod

spjmen_cis

spjmen_kod

stapro_txt

spjmen_txt

Interpretace

3126

 

 

Průměrný počet nemocensky pojištěných osob

 

Průměrný počet nemocensky pojištěných osob

3136

7605

HAX

Počet nově hlášených případů pracovní neschopnosti celkem

průměrný počet nemocensky pojištěných osob (100 osob)

Nově hlášené případy pracovní neschopnosti na 100 nemocensky pojištěných

3136

 

 

Počet nově hlášených případů pracovní neschopnosti celkem

 

Nově hlášené případy pracovní neschopnosti

3605

7605

HNX

Doba pracovní neschopnosti - celkem

nově hlášený případ pracovní neschopnosti

Průměrná doba trvání 1 případu pracovní neschopnosti (kalendářní dny)

3605

 

 

Doba pracovní neschopnosti - celkem

 

Kalendářní dny pracovní neschopnosti

6049

7605

HAX

Průměrné procento pracovní neschopnosti

průměrný počet nemocensky pojištěných osob (100 osob)

Průměrné procento pracovní neschopnosti

 

 

Číselník krajů – kód číselníku ČSÚ 100

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=100&typdat=0&cisjaz=203&format=0

 

Číselník okresů – kód číselníku ČSÚ 101

http://apl.czso.cz/iSMS/cisexp.jsp?kodcis=101&typdat=0&cisjaz=203&format=0

 

 

Časové vymezení

Datová sada obsahuje časovou řadu ročních údajů od roku 2006.