Porážky hospodářských zvířat a produkce masa ve Zlínském kraji v roce 2011

 

Během roku 2011 bylo v kraji celkem poraženo 18,7 tis. kusů skotu. Proti minulému roku to bylo o 111 kusů, tj. o 0,6 %, méně. Zvýšení porážek byl zaznamenán u býků (o 8,6 %) a jalovic (o 10,7 %). Počet poražených krav se meziročně snížil o 3,0 % a telat o 24,1 %. Celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2011 vyprodukováno 4 570 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená zvýšení o 4,9 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto roce činila 463,8 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji ve sledovaném období vzrostl z 35,7 % v roce 2010 na 37,5 % v roce 2011. Také podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil a to z 5,9 % v roce 2010 na 6,3 % ve sledovaném roce.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 88 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená proti předchozímu roku pokles o 3,6 tis. kusů (o 3,9 %). Celkem bylo vyrobeno 7,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 243 t (o 3,1 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,4 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za celý rok 2011 ve Zlínském kraji klesl z 64,1 % v roce 2010 na 62,3 %. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se zvýšil o 0,1 procentního bodu na 2,9 %.
V průběhu roku bylo ve Zlínském kraji poraženo 448 ovcí včetně jehňat (meziroční zvýšení o 39,6 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k nárůstu o 39,5 %.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2011
Tabulka Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2011

V celé České republice došlo za rok 2011 ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 335,3 tis. tun masa, což je o 15 tis. tun méně než v předchozím roce. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 4,3 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem v devíti krajích. K nejvýraznějšímu propadu, a to 4,2 tis. tun masa v jatečné hmotnosti, došlo v Královéhradeckém kraji. Za ním pak následovaly kraje Středočeský s Hl. městem Prahou, Ústecký, Jihočeský, Jihomoravský a další. Naopak nejvýraznější nárůst výroby masa byl zaznamenán v Plzeňském kraji (o 1,6 tis. tun) a dále pak v Olomouckém, Karlovarském a Libereckém kraji.
Na republikové úrovni klesla celková produkce jak hovězího masa, tak i vepřového.

Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u šesti krajů. Největší nárůst byl zjištěn v kraji Vysočina (o 888 tun jatečné hmotnosti, tj. o 8,1 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles byl naopak zaznamenán v Jihočeském kraji (o 2,3 tis. tun, o 26,6 %).
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v pěti krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 1,2 tis. tun, tj. o 6,6 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn ve Středočeském kraji s Hl. městem Prahou (o 3,8 tis. tun, tj. o 9,0 %).

Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR v roce 2011
Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR v roce 2011

Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-prosinec-2011-lh124opyoy