Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v období od ledna do září 2012
Během tří čtvrtletí tohoto roku bylo v kraji poraženo celkem 12,1 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 1,7 tis. kusů, tj. o 12,3 %, méně. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u jalovic (o 6,8 %) a krav (o 0,4 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 49,8 % a telat o 19,9 %. Celkem bylo v kraji za uvedené období 2012 vyprodukováno 2 845 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání se srovnatelným obdobím předchozího roku znamená pokles o 15,0 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 450,4 kg (460,7 kg v roce 2011). Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 9 měsíců meziročně poklesl z 38,6 % v roce 2011 na 38,0 % v roce 2012. Také podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se snížil, a to z 6,3 % v roce 2011 na 5,8 % ve sledovaném období.
V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 53,7 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená pokles o 8,5 tis. kusů (o 13,6 %). Celkem bylo vyrobeno 4,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 703 t (o 13,2 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,5 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za 9 měsíců ve Zlínském kraji vzrostl z 61,3 % v roce 2011 na 61,7 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně snížil o 0,1 procentního bodu na 2,6 %.
Od ledna do konce září bylo ve Zlínském kraji poraženo 403 ovcí včetně jehňat (meziroční zvýšení o 60,6 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k nárůstu o 107,7 %.
Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v období od ledna do září 2012
V celé České republice došlo za tři čtvrtletí t.r. ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 226,9 tis. tun masa, což je o 24,1 tis. tun méně než za devět měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 9,6 %. Ke zvýšení produkce masa došlo pouze ve třech krajích, a to v Jihočeském (o 59,4 %, o 14,8 tis. tun), Plzeňském (o 9,2 %, o 1,7 tis. tun) a Karlovarském kraji (o 1,8 %, o 7 tun). U ostatních krajů byl zaznamenán pokles produkce. K nejvýraznějšímu propadu produkce masa, a to o 15,5 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (o 36,5 %), došlo v Kraji Vysočina. Za ním pak následovaly kraje Ústecký (o 8,7 tis.t masa,tj. pokles výroby o 85,3 %), Středočeský s Hl. městem Prahou (6,7 tis. t, tj. o 18,8 %), Pardubický (2,4 tis. t, tj. o 9,9 %) a další.
Na republikové úrovni klesla celková produkce jak hovězího, tak i vepřového masa.
Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u čtyř krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Plzeňském kraji (o 916 tun jatečné hmotnosti, tj. o 17,7 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice je i přes meziroční pokles o 7,6 % nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles byl naopak zaznamenán v Jihočeském kraji (o 2,0 tis. tun, tj. o 40,0 %).
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem ve dvou krajích. Nejvíce v Jihočeském kraji (o 16,9 tis. tun, tj. o 85,1 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Kraji Vysočina (o 16,0 tis. tun, tj. o 47,2 %).
Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do září 2012
Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-zari-2012-87cl2il8yv