Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v 1. čtvrtletí 2012

 

Během tří měsíců tohoto roku bylo poraženo v kraji celkem 4,1 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 366 kusů, tj. o 8,2 %, méně. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u jalovic (o 8,5 %) a krav (o 2,9 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 42,4 % a telat 9,6 %. Celkem bylo v kraji za 1. čtvrtletí 2012 vyprodukováno 971 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem je pokles o 10,1 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 450,4 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. čtvrtletí meziročně vzrostl z 35,2 % na 37,6 %. Také podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se snížil, a to z 6,0 % v 1. q 2011 na 5,8 % v hodnoceném období 2012.

Ve sledovaném období bylo v kraji poraženo 18,5 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená meziroční pokles o 4,5 tis. kusů (o 19,5 %). Celkem bylo vyrobeno 1,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 370 t (o 18,7 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 108,6 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za první čtvrtletí ve Zlínském kraji klesl z 64,6 % ve stejném období 2011 na 62,2 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se snížil o 0,3 procentního bodu na 2,7 %.
Od ledna do konce března bylo ve Zlínském kraji poraženo 106 ovcí včetně jehňat (ve srovnatelném období předchozího roku bylo poraženo celkem 16 kusů ovcí). Zatímco v 1. čtvrtletí 2011 nebylo vyprodukováno ani půl tuny skopového masa, v 1. čtvrtletí sledovaného roku se jeho výroba zvýšila na 3 tuny.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2012
Tabulka: Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2012

V celé České republice došlo během 3 měsíců t.r. ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 76,8 tis. tun masa, což je o 7,4 tis. tun méně než za první tři měsíce předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 8,8 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem v jedenácti krajích (Hlavní město Praha se sleduje spolu se Středočeským krajem) a pouze ve dvou krajích se produkce masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 3,0 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 86,6 %), došlo v Ústeckém kraji. Za ním pak následovaly kraje Vysočina (pokles o 3,8 tis. tun, tj. o 29,4 %) a Středočeský s Hl. městem Prahou (o 1,9 tis. tun, tj. o 15,9 %) a další. Naopak nárůst výroby masa byl zaznamenán pouze v krajích Jihočeském (o 2,5 tis. tun, tj. o 24,1 %) a Plzeňském (o 1,2 tis. tun, tj. o 19,8 %).

Na republikové úrovni klesla výroba jak hovězího, tak vepřového masa.

K meziročnímu zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u tří krajů. Největší nárůst byl zjištěn v kraji Moravskoslezském (o 170 tun jatečné hmotnosti, tj. o 40,5 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal i nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles byl naopak zaznamenán v Jihočeském kraji (o 1,1 tis. tun, o 49,8 %).

Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem ve čtyřech krajích, nejvíce v Jihočeském kraji (o 3,5 tis. tun, tj. o 43,5 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v kraji Ústeckém (o 2,7 tis. tun, tj. o 94,7 %) a také v kraji Vysočina (o 4,6 tis. tun, tj. o 43,7 %).

Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do března 2012
Graf: Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do března 2012
Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-brezen-2012-yhablo7cgn