Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v 1. až 2. čtvrtletí 2012

 

Během šesti měsíců tohoto roku bylo poraženo v kraji celkem 8 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 1,3 tis. kusů, tj. o 13,8 %, méně. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u jalovic (o 3,2 %), ovcí (včetně jehňat, o 130,5 %) a jehňat (o 108,6 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 49,4 % a telat o 24,2 %. Celkem bylo v kraji za pololetí 2012 vyprodukováno 1 910 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s pololetím předchozího roku znamená pokles o 16,4 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 453,1 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 6 měsíců poklesl z 38,2 % v roce 2011 na 37,7 % v roce 2012. Také podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se snížil, a to z 6,3 % v roce 2011 na 5,8 % ve sledovaném období.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 36,6 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená pokles o 6,6 tis. kusů (o 15,2 %). Celkem bylo vyrobeno 3,2 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 542 t (o 14,7 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,9 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za dvě čtvrtletí ve Zlínském kraji vzrostl z 61,7 % v roce 2011 na 62,1 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se snížil o 0,2 procentního bodu na 2,6 %.
Od ledna do konce června bylo ve Zlínském kraji poraženo 189 ovcí včetně jehňat (meziroční zvýšení o 130,5 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k nárůstu o 242,6 %.

Tabulka Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. pololetí 2012
Tabulka: Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. pololetí 2012

V celé České republice došlo za 6 měsíců t.r. ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 153,1 tis. tun masa, což je o 16,6 tis. tun méně než za šest měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 9,8 %. Ke zvýšení produkce masa došlo pouze ve dvou krajích, a to v Jihočeském (o 37,6 %, o 7,2 tis. tun) a Plzeňském kraji (o 17,9 %, o 2,2 tis. tun). U ostatních krajů bylo zaznamenáno snížení produkce. K nejvýraznějšímu propadu, a to 9,7 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (o 34,7 %), došlo v Kraji Vysočina. Za ním pak následovaly kraje Ústecký (5,7 tis.t masa,tj. pokles výroby o 85,3 %), Středočeský s Hl. městem Prahou (4,5 tis.t, tj. o 18,6 %), Pardubický (1,7 tis.t, tj. o 10,3 %) a další.
Na republikové úrovni klesla celková produkce jak hovězího masa, tak i vepřového.
Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u čtyř krajů. Největší nárůst byl zjištěn v kraji Vysočina (o 889 tun jatečné hmotnosti, tj. o 16,9 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice je i přes meziroční pokles o 6,6 % nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles byl naopak zaznamenán v Jihočeském kraji (o 1,9 tis. tun, o 46,7 %).
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem ve třech krajích. Nejvíce v Jihočeském kraji (o 9,0 tis. tun, tj. o 60,0 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Kraji Vysočina (o 10,6 tis. tun, tj. o 46,8 %).

Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do června 2012
Graf: Celková výroba masa (bet drůbežího) v krajích ČR od ledna do června 2012
Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-cerven-2012-lmja8lz01q