Porážky hospodářských zvířat a produkce masa od ledna do září 2013

 

Během tří čtvrtletí tohoto roku bylo v kraji poraženo celkem 12,2 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 156 kusů, tj. o 1,3 %, více. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u telat (o 14,1 %) a krav (o 2,1 %). Počet poražených býků se meziročně snížil o 1,4 % a jalovic o 5,4 %. Celkem bylo v kraji za uvedené období 2013 vyprodukováno 2 933 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání se srovnatelným obdobím předchozího roku znamená zvýšení o 3,1 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 458,9 kg (450,4 kg v roce 2012). Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 9 měsíců meziročně poklesl z 38,0 % v roce 2012 na 37,0 % v roce 2013. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil, a to z 5,8 % v roce 2012 na 6,1 % ve sledovaném období.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 58,5 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená nárůst o 4,8 tis. kusů (o 8,9 %). Celkem bylo vyrobeno 5,0 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční zvýšení o 359 t (o 7,8 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 106,5 kg (107,5 kg ve stejném období předchozího roku). Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za 9 měsíců ve Zlínském kraji vzrostl z 61,7 % v roce 2012 na 62,7 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně zvýšil o 0,2 procentního bodu na 2,8 %.

Od ledna do konce září bylo ve Zlínském kraji poraženo 364 ovcí včetně jehňat (meziroční snížení o 9,7 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k poklesu o 18,6 %.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v období od ledna do září 2013
Tabulka: Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v období od ledna do září 2013

V celé České republice došlo za tři čtvrtletí t.r. ke snížení celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 223,2 tis. tun masa, což je o 3,7 tis. tun méně než za devět měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa v republice meziročně poklesla o 1,6 %. Ke zvýšení produkce masa došlo pouze v pěti krajích, a to v Královéhradeckém (o 19,9 %, o 2 775 tun), Jihočeském (o 1,9 %, o 775 tun), Zlínském (o 5,9 %, o 444 tun), Kraji Vysočina (o 1,6 %, o 432 tun) a v Karlovarském (o 28,9 %, o 120 t). U ostatních krajů byl zaznamenán pokles produkce. K nejvýraznějšímu propadu produkce masa, a to o 3,3 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (o 16,2 %), došlo v Plzeňském kraji. Za ním pak následovaly kraje Středočeský s Hl. městem Prahou (1,9 tis. t, tj. o 6,6 %), Moravskoslezský (1,8 tis. t, tj. o 11,2 %) a další.

Na republikové úrovni klesla celková produkce jak hovězího, tak i vepřového masa.

Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u čtyř krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Královéhradeckém kraji (o 1,2 tis. tun jatečné hmotnosti, tj. o 43,3 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice je i přes meziroční pokles o 3,7 % nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles byl naopak zaznamenán ve Středočeském kraji s Hl. městem Prahou (o 702 tun, tj. o 17,0 %).
Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem v sedmi krajích. Nejvíce v Královéhradeckém kraji (o 1,5 tis. tun, tj. o 13,9 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Plzeňském kraji (o 2,8 tis. tun, tj. o 19,5 %).

Graf Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do září 2013
Graf: Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR od ledna do září 2013
Další informace najdete na /csu/czso/porazky-hospodarskych-zvirat-prosinec-2013-kdsxzfrgjm