Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji za 1. čtvrtletí 2016

 

Celková produkce masa ve Zlínském kraji se meziročně zvýšila o 1,7 %. Výroba vepřového masa se proti srovnatelnému období předchozího roku snížila o 7,5 % a hovězího a telecího masa naopak vzrostla o 17,7 %.

 

Během tří měsíců tohoto roku bylo poraženo v kraji 4,7 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 553 kusů, tj. o 13,4 %, více. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u krav (o 14,9 %), telat (o 19,4 %), jalovic (o 14,0 %), býků (o 4,9 %) a jehňat (o 12,3 %). K meziročnímu snížení porážek došlo u prasat (o 10,6 %) a ovcí včetně jehňat (o 1,9 %). Celkem bylo v kraji za 1. čtvrtletí 2016 vyprodukováno 1,2 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 17,7 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 472,8 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. čtvrtletí meziročně vzrostl z 36,5 % na 42,3 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil, a to z 5,9 % v 1. q 2015 na 6,4 % ve sledovaném období 2016.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 17,4 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená meziroční pokles o 2,1 tis. kusů (o 10,6 %). Celkem bylo vyrobeno 1,6 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 128 t (o 7,5 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 113,9 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za první čtvrtletí ve Zlínském kraji poklesl z 63,3 % ve stejném období 2015 na 57,6 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně snížil o 0,1 procentního bodu na 2,9 %.

Od ledna do konce března bylo ve Zlínském kraji poraženo 204 ovcí včetně jehňat (ve srovnatelném období předchozího roku bylo poraženo o 4 kusy více). Produkce skopového masa klesla proti stejnému období 2015 o čtvrtinu, byly tedy vyprodukovány 3 tuny masy. Průměrná živá hmotnost ovcí činila v 1. čtvrtletí t.r. 36,3 kg. Podíl na produkci skopového masa v republice se meziročně snížil o 2,5 p.b. na 4,7 %.

 

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2016

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. čtvrtletí 2016

 

V celé České republice došlo za 3 měsíce t.r. k poklesu celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 72,1 tis. tun masa, což je o 2,2 tis. tun méně než za první tři měsíce předchozího roku. Tedy výroba masa se v republice meziročně snížila o 3,0 %. Protože se produkce masa Hlavního města Prahy sleduje spolu se Středočeským krajem, ke snížení výroby masa došlo tedy celkem v sedmi krajích. Tedy v šesti krajích se výroba masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 1,0 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 7,2 %), došlo v Jihočeském kraji. Za ním pak následovaly kraje Hlavní město Praha spolu se Středočeským krajem (o 661 tun, tj. o 8,3 %), Olomoucký (o 632 t, tj. o 11,0 %), Vysočina (o 281 t, tj. o 2,9 %), Moravskoslezský (o 202 tun, tj. o 4,8 %), Ústecký (o 198 t, tj. o 27,1 %) a Karlovarský (o 13 t, o 7,2 %). Naopak nejvyšší nárůst výroby masa byl zaznamenán v krajích Plzeňském (o 511 tun, tj. o 7,6 %) a dále pak v krajích Královéhradeckém (121 t, o 2,0 %), Libereckém (o 90 t, tj. 14,2 %), Pardubickém ( 49 t, tj. o 0,7 %), Zlínském (o 45 t, tj. 1,7 %) a Jihomoravském (o 5 tun, tj. o 0,1 %).

Na republikové úrovni vzrostla výroba hovězího (o 1,3 tis. tun, o 8,1 %) a naopak klesla produkce vepřového masa (o 3,6 tis. tun, o 6,2 %).

K meziročnímu nárůstu výroby hovězího masa v republice došlo celkem v devíti krajích. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán v Pardubickém kraji (o 482 tun, tj. o 12,1 %) a dále pak v krajích  Plzeňském (o 318 tun, tj. 16,7 %), Vysočina (o 311 tun, tj. o 8,4 %), Zlínském (o 173 tun, tj. o 17,7 %), Libereckém (o 74 tun, tj. o 27,8 % a čtyřech dalších, jejichž zvýšení bylo nižší než 43 tun. V ostatních čtyřech krajích bylo zjištěno snížení výroby. K největšímu poklesu došlo v Královéhradeckém kraji (o 70 tun, o 4,9 %) a po něm následovaly kraje Ústecký (o 24 tun, o 9,1 %, Hlavní město Praha se Středočeským (o 21 tun, o 1,7 %) a Karlovarský (o 8 tun, o 4,8 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal nadále Pardubický kraj.

Produkce vepřového masa za sledované období poklesla v republice celkem v deseti krajích, nejvíce v Jihočeském kraji (o 1,1 tis. tun, tj. o 7,9 %). Dále pak v Olomouckém (o 655 tun, tj. o 12,5 %), Hlavním městě Praze spolu se Středočeským krajem (642 tun, o 9,5 %), Vysočině (o 593 tun, o 9,8 %), Pardubickém (o 439 tun, tj. 15,3 %), Moravskoslezském (o 244 tun, tj. o 6,8 %), a ve zbývajících čtyřech krajích, jejichž pokles produkce byl nižší než 175 tun). Naopak zvýšení výroby vepřového masa bylo zaznamenáno ve třech krajích, a to v Plzeňském (o 194 tun, o 4,0 %), Královéhradeckém (o 189 tun, tj. o 4,0 %) a Libereckém kraji o 15 tun, o 4,1 %). Největším producentem vepřového masa v republice zůstal i přes výrazný meziroční pokles stejně jako v předchozích letech Jihočeský kraj.

 

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

 

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

 

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do března 2016

 

 

 

Další informace najdete na:

Statistiky - zemědělství

Publikace  

Porážky hospodářských zvířat - březen 2016