Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v kraji v roce 2014
Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně klesla o 4,0 %. Výroba vepřového masa se proti předchozímu roku snížila o 5,7 % a hovězího masa o 1,3 %.
Během roku 2014 bylo v kraji celkem poraženo 16,4 tis. kusů skotu. Proti předchozímu roku to bylo o 72 kusů, tj o 0,4 % méně. Pokles porážek byl zaznamenán u všech kategorií skotu. Nejvýraznější snížení bylo zachyceno u býků (o 4,2 %) a nejnižší u krav (o 0,2 %). K meziročnímu úbytku došlo i u prasat (o 7,3 %). K nárůstu poražených kusů došlo u ovcí včetně jehňat (o 37,8 %).
Celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2014 vyprodukováno 3 901 tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená pokles o 1,3 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto roce činila 454,3 kg (republikový průměr poraženého kusu skotu 549,7 kg). Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji ve sledovaném období vzrostl z 37,5 % v roce 2013 na 38,5 v roce 2014. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se mírně snížil, a to z 6,1 % v roce 2013 na 6,0 % ve sledovaném roce.
V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 71,7 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců), což znamená pokles proti předchozímu roku o 5,6 tis. kusů (o 7,3 %). Celkem bylo vyprodukováno 6,2 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 372 t (o 5,7 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 108,0 kg (průměrná živá hmotnost prasete v ČR 112,5 kg). Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za celý rok 2014 ve Zlínském kraji se snížil z 62,3 % v roce 2013 na 61,2 %. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa se za sledované období snížil o 0,2 procentního bodu na 2,6 %.
V průběhu roku bylo ve Zlínském kraji poraženo 718 ovcí včetně jehňat (meziroční nárůst o 37,8 %). Proti předchozímu roku došlo ve výrobě skopového masa ke zvýšení o 16,9 %.
Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v roce 2014
Na republikové úrovni se zvýšila celková produkce jak hovězího masa (o 1,1 %), tak i vepřového (o 0,7 %).
Ke zvýšení výroby hovězího masa v republice došlo celkem u tří krajů. Největší nárůst byl zjištěn v Pardubickém kraji (o 1 003 tun jatečné hmotnosti, tj. o 5,9 %). Největším výrobcem hovězího masa v republice zůstal nadále Pardubický kraj. Nejvýraznější pokles u tohoto druhu masa byl zaznamenán ve Středočeském kraji s Hlavním městem Prahou (o 429 tun, o 9,2 %).
Produkce vepřového masa za sledované období meziročně vzrostla v republice celkem v sedmi krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 2,2 tis. tun, tj. o 14,1 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn ve Středočeském kraji s Hl. městem Prahou (o 4,4 tis. tun, tj. o 14,0 %). Největším producentem vepřového masa byl stejně jako v předchozím roce Jihočeský kraj, který ho během sledovaného roku vyrobil celkem 52,4 tis. tun.
Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v krajích ČR
Graf 2 Výroba masa ve Zlínském kraji k 31. 12. v jatečné hmotnosti v tunách
Další informace najdete v publikaci Porážky hospodářských zvířat.