Porážky hospodářských zvířat a produkce masa v 1. pololetí 2016

 

Celková produkce masa ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 2,3 %. Výroba vepřového masa se proti srovnatelnému období předchozího roku snížila o 4,3 % a naopak hovězího masa zvýšila o 13,7 %.

Během 1. pololetí tohoto roku bylo poraženo v kraji 8,9 tis. kusů skotu. Proti stejnému období minulého roku to bylo o 732 kusů, tj. o 8,9 %, více. Zvýšení porážek bylo zaznamenáno u jalovic (o 13,7 %), krav (o 10,4 %), býků (o 1,7 %) a ovcí vč. jehňat (o 17,6 %). Také počet poražených telat meziročně vzrostl, a to o 3,4 %. K meziročnímu snížení porážek došlo pouze u prasat (o 7,6 %). Celkem bylo v kraji za 1. pololetí 2016 vyprodukováno 2,2 tis. tun hovězího masa (vč. telecího) v jatečné hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 13,7 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto období činila 473,4 kg. Podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji za 1. pololetí meziročně vzrostl z 36,9 % na 41,0 %. Podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se mírně zvýšil, a to z 5,8 % v 1. pololetí 2015 na 6,1 % ve sledovaném období 2016.

V hodnoceném období bylo v kraji poraženo 35,1 tis. kusů prasat (bez prasnic a kanců) a byl tak zaznamenán meziroční pokles o 2,9 tis. kusů (o 7,6 %). Celkem bylo vyrobeno 3,2 tis. tun vepřového masa v jatečné hmotnosti, tj. meziroční snížení o 142 t (o 4,3 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 113,3 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za první pololetí ve Zlínském kraji klesl z 63,0 % ve stejném období 2015 na 58,9 % v tomto roce. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se meziročně v podstatě nezměnil (rozdíl pouze v setinách procentního bodu) a zůstal na 2,8 %.

Od ledna do konce června bylo ve Zlínském kraji poraženo 320 ovcí včetně jehňat (nárůst o 17,6 %). Produkce skopového masa vzrostla proti stejnému období 2015 o 6,5 % na 6 tun. Průměrná živá hmotnost ovcí činila v 1. pololetí t.r. 38,8 kg. Podíl vyrobeného skopového a jehněčího masa na celkovém množství masa za první pololetí ve Zlínském kraji se nezměnil (0,1 %). Podíl na produkci skopového masa v republice se meziročně zvýšil o 1,2 p.b. na 6,8 %.

Tab. Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. pololetí 2016

 Tabulka: Porážky hospodářských zvířat ve Zlínském kraji v 1. pololetí 2016

V celé České republice došlo 1. pololetí t.r. k poklesu celkové produkce masa. Za sledované období bylo vyrobeno celkem 147,7 tis. tun masa, což je o 1,4 tis. tun méně než za prvních šest měsíců předchozího roku. Tedy výroba masa se v republice meziročně snížila o 0,9 %. Ke snížení výroby masa došlo celkem v sedmi krajích. Protože se produkce masa Hlavního města Prahy sleduje spolu se Středočeským krajem, pak tedy v šesti krajích se výroba masa zvýšila. K nejvýraznějšímu propadu, a to 1,5 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (tj. pokles o 5,4 %), došlo v Jihočeském kraji. Za ním pak následovaly kraje Hl. město Praha spolu se Středočeským (o 1,3 tis. tun, tj. o 8,1 %), Olomoucký (o 852 tun, tj. o 7,3 %), Ústecký (o 504 tun, tj. o 34,1 %), Pardubický (o 214 tun, tj. o 1,5 %), Jihomoravský (o 78 tun, tj. o 0,5 %) a Karlovarský (o 8 tun, tj. o 2,1 %). Naopak nejvyšší nárůst výroby masa byl zaznamenán v Plzeňském kraji (o 1,7 tis. tun, tj. o 12,7 %) a dále pak následovaly kraje Královéhradecký (o 618 tun, tj. o 5,1 %), Moravskoslezský (o 318 tun, tj. o 3,9 %), Liberecký (o 222 tun, tj. o 16,6 %), Vysočina (o 149 tun, tj. o 0,8 %) a nejméně produkce masa meziročně vzrostla ve Zlínském kraji (o 123 tun, tj. o 2,3 %).

Na republikové úrovni vzrostla výroba hovězího masa (o 7,7 %), produkce vepřového masa klesla (o 3,4 %).

K meziročnímu poklesu výroby hovězího masa došlo celkem ve třech krajích, a to v Královéhradeckém (o 118 tun, tj. o 4,2 %), Ústeckém (o 67 tun, tj. o 12,3 %) a v Karlovarském (o 2 tuny, tj. o 0,7 %). V ostatních deseti krajích bylo zjištěno zvýšení výroby. Největší nárůst byl zaznamenán v Kraji Vysočina (o 859 tun, tj. o 11,9 %), dále pak v Pardubickém (o 576 tun, tj. o 7,0 %) a v Plzeňském kraji (o 492 tun, tj. o 12,6 %). Největším producentem hovězího masa v republice zůstává nadále Pardubický kraj.

 Produkce vepřového masa za sledované období vzrostla v republice celkem ve čtyřech krajích, nejvíce v Plzeňském kraji (o 1,2 tis. tun, tj. o 12,8 %). Dále pak v Královéhradeckém (o 736 tun, tj. o 7,9 %), v Moravskoslezském (o 207 tun, tj. o 3,0 %) a v Libereckém kraji (o 35 tun, tj. o 4,5 %). Naopak nejvýraznější pokles byl zjištěn v Jihočeském kraji (o 1,6 tis. tun, tj. o 6,0 %). Největším výrobcem vepřového masa v republice i přes pokles produkce je nadále Jihočeský kraj.

Graf 1 Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do června 2016

 Graf 1: Celková výroba masa (bez drůbežího) v ČR podle krajů od ledna do června 2016

Graf 2 Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do června 2016

 

Graf 2: Produkce hovězího a telecího masa v ČR podle krajů od ledna do června 2016

 Graf 3 Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do června 2016

 

Graf 3: Produkce vepřového masa v ČR podle krajů od ledna do června 2016

 

 Další informace najdete na:

 Porážky hospodářských zvířat - červen 2016