Turistické regiony a oblasti

 

 
Česká republika se z pohledu cestovního ruchu dělí na turistické regiony. Ty jsou definovány jako území, pro něž je typický určitý druh cestovního ruchu, který jednotlivé prvky dané oblasti spojuje a sjednocuje, ale zároveň i odlišuje od ostatních regionů. Hlavní myšlenkou vzniku turistických regionů je možnost ucelené prezentace té které oblasti, a to nejen ve vztahu k zahraničí. Výsledkem jednání v regionech v letech 1998 – 1999 bylo území České republiky rozčleněno na 15 turistických regionů. Tyto regiony se mohou dále členit na turistické oblasti, které tvoří nižší územní celky. Turistické regiony ani oblasti pak většinou nekorespondují s územněsprávním členěním státu.

Území Libereckého kraje zasahuje do tří turistických regionů (Český sever, Český ráj, Krkonoše). Podstatnou část rozlohy (73,1 %) tvoří samostatný turistický region Český sever. Následně 12,6 % rozlohy Libereckého kraje spadá do turistického regionu Český ráj, jehož území dotváří rovněž obce Královehradeckého a Středočeského kraje. Tento turistický region je tvořen z 35,5 % územím Libereckého kraje, 44,2 % územím Královéhradeckého kraje a z 19,3 % územím Středočeského kraje. Více než 14 % území kraje spoluvytváří turistický region Krkonoše, který je z 38,6 % tvořen územím Libereckého kraje a z 61,4 % územím Královéhradeckého kraje.
 

Obrázek - Turistické regiony České republiky
 
Centrála cestovního ruchu CzechTurism na základě návrhu Libereckého kraje rozdělila jeho území do sedmi oblastí: Máchův kraj, Lužické hory a Ještědský hřbet, Frýdlansko, Jizerské hory, Český ráj, Krkonoše západ a Krkonoše střed.

Obrázek - Turistické oblasti České republiky

Český sever

Turistický region Český sever se dělí do čtyř turistických oblastí: Máchův kraj, Lužické hory a Ještědský hřbet, Frýdlantsko a Jizerské hory. Celá oblast je neobyčejně turisticky aktraktivní, návštěvníky upoutají zejména její přírodní krásy, ale též kulturně-historické památky. Mezi nejvýznamnější turistické cíle patří Máchovo jezero, Lužické hory, Jizerské hory.

Jizerské hory – turistická oblast Jizerské hory zaujímá většinu území okresu Jablonec nad Nisou a širší okolí města Liberec, rozprostírá se na rozloze 494,0 km2 a zahrnuje 40 obcí. V charakteristice vybavenosti a doprovodnou turistickou infrastrukturou je nejvýznamnější ze všech turistických oblastí Libereckého kraje. Pro tuto oblast je charakteristické intenzivní celoroční turistické a rekreační využití s převahou zimní sezóny. Jizerské hory jsou charakteristické řadou vrchů s výškou kolem 1 000 m, což je zárukou příhodných podmínek pro zimní sporty, zejména běžecké lyžování. Tzv. Jizerská magistrála představuje 75 km upravených běžeckých tratí. Od roku 1968 se zde pořádá dálkový běh Jizerská padesátka, která patří k největším závodům svého druhu. Turisty „nelyžaře“ zaujmou např. rašeliniště dobře dostupná propojenými naučnými stezkami. Nejvyšším vrcholem české části Jizerských hor je Smrk (1 124 m). V roce 1968 byla na území hor vyhlášena Chráněná krajinná oblast Jizerské hory.

Lužické hory a Ještědský hřbet – oblast s 35 obcemi se rozkládá na rozloze 603,3 km2 a je tak druhou největší turistickou oblastí na území Libereckého kraje. Pro tuto oblast je charakteristické celoroční využití s převážně letní sezónou. Lužické hory jsou velice zajímavé z pohledu pěší turistiky či cykloturistiky, což je zapříčiněno velkým množstvím lesních silnic a cyklistických tras. Krajina samotná je členitá, tvořena typickými kuželovitými a kupovitými vrchy, z nichž nejvyšším je Luž (793 m). Jedná se tedy o nepříliš vysoké horské pásmo. V roce 1976 byla na území hor vyhlášena Chráněná krajinná oblast Lužické hory. Nejvyšší horou Ještědského hřbetu je Ještěd (1 012 m), na jehož vrcholu stojí od roku 1973 moderní věž hyperbolického tvaru – dominanta Liberecka.

Máchův kraj – rozlohou (867,2 km2) největší turistická oblast zahrnuje 42 obcí českolipského okresu. Se známým Máchovým jezerem a hradem Bezděz patří mezi atraktivity letní turistiky, kde zimní sezóna z hlediska cestovního ruchu nemá význam. Jedná se o zajímavou krajinu romantického rázu s množstvím lesů a rybníků. Pahorkatina, místy s vrchovitým nádechem, je proložena atraktivními přírodními prvky, z nichž mnohé jsou vyhledávanými turistickými atrakcemi. Tou nejznámější je již zmíněné Máchovo jezero, nelze však opomenout ani soustavu tzv. Holanských rybníků či Hradčanské rybníky, Břehyňský rybník, Vodní dílo Stráž pod Ralskem a další zajímavé vodní plochy. Nejvyšším bodem oblasti je kuželovitý vrch Ralsko (696 m), dalším významným vrcholem je Bezděz (604 m) s dominantou regionu – gotickým hradem stejného jména.

Frýdlantsko – Frýdlantsko se rozkládá v nejsevernější části Libereckého kraje a vyplňuje celý Frýdlantský výběžek. Frýdlant je nejznámějším a největším městem i místem v této oblasti. Hrad a zámek patří k architektonickým zajímavostem. Oblast je tvořena územím 18 obcí o celkové rozloze 349,0 km2. Kvalitou životního prostředí představuje jednu z nejvýše hodnocených turistických oblastí. Pro tuto oblast je charakteristické celoroční turistické využití s převahou letní sezóny. Frýdlantsko je jednou z nejmenších turistických oblastí nejen v rámci turistického regionu Český sever, nýbrž i mezi ostatními turistickými oblastmi České republiky.

Český ráj

Ilustrační obrázekTuristickým regionem a současně i turistickou oblastí je Český ráj. Do Libereckého kraje zasahuje pouze svou severní částí, na východě tato malebná oblast přechází v Podkrkonoší a na severu je ohraničena pásem Jizerských hor a Krkonoš. V této oblasti, ležící na středním toku Jizery, se kombinuje rozmanitost přírodních krás s bohatými historickými památkami, zejména hrady a zámky. Zřejmě právě proto začali v 19. století hosté lázní Sedmihorky tuto část země nazývat Český ráj. Oblast Českého ráje s celkovou rozlohou 1 091 km2 se rozkládá na území tří krajů – Královéhradeckého (482 km2, 63 obcí), Libereckého (399 km2, 51 obcí) a Středočeského (210 km2, 12 obcí). Známými středisky ve vztahu k Libereckému kraji jsou zejména Turnov, Malá Skála, Hrubá Skála, Karlovice, Železný Brod a s nimi související atrakce – Hruboskalské skalní město, čedičová vyvřelina Trosky se zříceninou středověkého hradu, která již od 14. století patří k symbolům Českého ráje, zámek Sychrov a další. Dominující rekreační funkcí Českého ráje je především poznávací turistika, rekreace, městská a venkovská turistika, cykloturistika, chataření a chalupaření. Výjimečná krajina se spoustou rostlinných a živočišných společenstev byla v roce 1955 hlavním důvodem pro vyhlášení první chráněné krajinné oblasti v tehdejší republice. Od 5. října 2005 se Český ráj stal součástí evropské sítě geoparků – a zároveň geoparkem UNESCO.

Krkonoše

Krkonoše mají v rámci střední Evropy výhodnou geografickou polohu, velmi příznivou nejen pro české turisty. Nacházejí se na hranicích mezi Českou republikou a Polskem, zároveň však nejsou příliš vzdáleny od Německa. V Libereckém kraji se rozprostírají v severní části okresu Semily. Jedná se o oblast s vhodnými podmínkami pro letní i zimní turistiku. Celá oblast je turisticky často využívána, Krkonoše jsou přitažlivé v každé roční době, a to jak pro lyžaře, tak i pro vyznavače pěší turistiky. Uspokojí nejen náročného rekreanta ve špičkově vybavených střediscích, ale i rodiny s dětmi hledající klidné formy rekreace. Najdeme zde mnoho vleků a lanovek. Z hlediska turistických oblastí je významnější oblast Krkonoše – západ, která zaujímá podstatně větší plochu kraje než oblast Krkonoše – střed. Nejvyšším vrcholem Krkonoš v rámci Libereckého kraje je hora Kotel (1 435 m). Vyšší části Krkonoš jsou pokryty sněhovou pokrývkou průměrně 7 měsíců v roce. Cestovní ruch však v silně turisticky exponovaných oblastech nemusí mít vždy pouze pozitivní efekt. Vzhledem k vysokému rekreačnímu potenciálu krajiny a na druhé straně k nutnosti ochrany přírodního bohatství je zřejmé, že existují konflikty mezi cestovním ruchem a omezujícími opatřeními. Jedná se o nadměrné využívání území pro potřeby turistického ruchu, který se pak dostává do konfliktu s ochranou přírody, hlavně vody a lesů. V roce 1963 byl na území Krkonoš vyhlášen Krkonošský národní park (KRNAP).

Krkonoše západ – turistická oblast na rozloze 382 km2 s významnými středisky Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Kořenov má nejvyšší koncentraci ubytovacích zařízení a lůžkové kapacity. Je charakteristická celoročním turistickým a rekreačním využitím s převahou zimní sezóny.

Krkonoše střed – z Libereckého kraje do této oblasti spadají pouze 3 obce (Vítkovice, Benecko, Horní Branná), jejichž celková rozloha je 69 km2. Podstatnou část spoluvytváří obce Královehradeckého kraje. I pro tuto oblast je charakteristické celoroční turistické a rekreační využití s převahou zimní sezóny.
 

Tab. 6 Turistické oblasti a regiony
Turistický region
Turistická oblast
Kraj
Počet obcí
Rozloha v ha
Praha Praha
Hl. město Praha
1
49 613
Okolí Prahy Střední Čechy - západ
Středočeský
444
409 731
Střední Čechy - jihovýchod
Středočeský
362
393 290
Střední Čechy - severovýchod - Polabí
Středočeský
328
277 428
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jihočeský
512
706 682
Šumava Šumava - východ
Jihočeský
111
299 008
Plzeňský
95
193 954
Chodsko
Plzeňský
86
114 013
Plzeňsko Plzeňsko
Plzeňský
269
310 282
Západočeské lázně Tachovsko - Stříbrsko
Plzeňský
51
137 867
Západočeský lázeňský trojúhelník
Karlovarský
77
168 631
Krušné hory - západ
Karlovarský
55
162 820
Severozápadní Čechy Krušné hory a Podkrušnohoří
Ústecký
127
227 617
České středohoří a Žatecko
Ústecký
175
214 980
Děčínsko a Lužické hory
Ústecký
52
90 860
Český sever Máchův kraj
Liberecký
42
86 722
Lužické hory a Ještědský hřbet
Liberecký
35
60 330
Frýdlantsko
Liberecký
18
34 901
Jizerské hory
Liberecký
40
49 396
Český ráj Český ráj
Královéhradecký
63
48 183
Liberecký
51
39 867
Středočeský
12
21 015
Východní Čechy Podzvičínsko
Královéhradecký
77
69 434
Kladské pomezí
Královéhradecký
90
99 140
Hradecko
Královéhradecký
101
87 556
Orlické hory a Podorlicko
Královéhradecký
83
99 785
Pardubický
98
114 261
Pardubicko
Pardubický
115
88 899
Chrudimsko - Hlinecko
Pardubický
113
102 966
Svitavsko
Pardubický
126
145 719
Vysočina Vysočina
Jihomoravský
1
968
Vysočina
704
679 572
Jižní Morava Moravský kras a okolí
Jihomoravský
130
94 247
Brno a okolí
Jihomoravský
243
234 720
Podyjí
Jihomoravský
148
163 698
Lednicko - Valtický areál
Jihomoravský
54
92 387
Slovácko
Jihomoravský
96
133 614
Zlínský
78
99 136
Zlínsko
Zlínský
87
103 016
Střední Morava Střední Morava - Haná
Olomoucký
292
312 428
Zlínský
80
79 911
Severní Morava a Slezko Beskydy - Valašsko
Moravskoslezský
65
124 449
Zlínský
59
114 286
Ostravsko
Moravskoslezský
29
45 713
Poodří
Moravskoslezský
37
60 911
Opavské Slezsko
Moravskoslezský
64
84 110
Těšínské Slezsko
Moravskoslezský
25
48 487
Jeseníky
Moravskoslezský
79
179 036
Olomoucký
105
214 250
Krkonoše Krkonoše - západ
Liberecký
26
38 151
Krkonoše - střed
Královéhradecký
20
35 346
Liberecký
3
6 936
Krkonoše - východ
Královéhradecký
14
36 391