Spotřeba potravin 1948 až 2021 v grafech

 

Statistika spotřeby potravin má v České republice dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu nejširší veřejnosti. Data o spotřebě potravin vždy byla, jsou a budou vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v daném časovém období.

ČSÚ zveřejnil časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických a alkoholických nápojů) za období 1948 až 2021, ze kterých v grafickém vyjádření předkládáme vývoj spotřeby vybraných druhů potravin. Spotřeba je uváděna v kilogramech na obyvatele za rok, respektive v litrech na obyvatele za rok či kusech na obyvatele za rok.

V roce 2021 se meziročně snížila spotřeba obilovin, vyjádřená spotřebou obilovin v hodnotě mouky, o 4,5 kg (-3,9 %), na což měl vliv zejména pokles spotřeby pšeničné mouky o 4,25 kg

(-4,5 %) a žitné mouky o 0,5 kg (-6,2 %). Nárůst byl vykázán ve spotřebě krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,25 kg (+11,1 %) a rýže o 0,3 kg (+3,9 %). V případě pekárenských výrobků byla vykázána meziročně vyšší spotřeba chleba o 1,6 kg (+4,3 %), pšeničného pečiva 1,1 kg (+2,1 %). Spotřeba trvanlivého pečiva vzrostla téměř o čtvrtinu (o 1,5 kg, +23,4 %). Těstovin se spotřebovalo meziročně o 0,5 kg méně (-6 %).

Ve vyšší spotřebě masa, kde meziroční nárůst o 2,0 kg představuje 2,3 %, se projevil především nárůst spotřeby masa vepřového (o 1,2 kg, +2,8 %) a hovězího (o 0,6 kg, +6,8 %). Nepatrně vyšší zájem byl i o maso králičí a skopové, kozí a koňské i zvěřinu. Spotřeba masa telecího zůstala v podstatě na úrovni roku 2020, drůbežího masa se spotřebovalo pouze nepatrně více (o 0,1 kg, +0,2 %). Spotřeba ryb poklesla o 0,13 kg (-2,3 %).

Spotřeba mléka a mléčných výrobků se v roce 2021 se zvýšila oproti předchozímu roku o 0,4 kg (+0,2 %), nezopakovala významnější růst z předchozího meziročního srovnání (+5,4% mezi lety 2020 a 2019).

Vajec bylo spotřebováno v průměru 263, což znamená meziroční nárůst o 14 ks (5,5 %).

Snížená spotřeba olejů a tuků (o 0,7 kg, -2,8 %) byla způsobena hlavně menším zájmem o máslo (o 0,4 kg; -7,0 %) a rostlinné tuky a oleje (o 0,4 kg; -2,3 %). Spotřeba vepřového sádla vč. slaniny vzrostla o 1 %.

Spotřeba ovoce meziročně vzrostla o 2,8 kg (+3,2 %), a to zejména díky vyšší spotřebě jablek (o 0,6 kg; +2,5 %), hrušek (o 0,4 kg; +12,4 %), vinných hroznů (o 0,6 kg; 17,5 %) a pomerančů a mandarinek (o 1,3 kg; +10,1 %). Spotřeba zeleniny se meziročně zvýšila o 3,6 kg (+3,8 %), příčinou byla větší spotřeba většiny druhů zeleniny.

Spotřeba brambor se zvýšila o 5 kg (+7,7 %).

Mírně vzrostla spotřeba cukru (o 0,6 kg, +1,6 %). Větší zájem byl i o boby (13,4 %), kakaový prášek (20 %), nečokoládové cukrovinky (2,1 %) a včelí med (52,4 %). Pokles vykázala spotřeba čokolády (-2,4%), čokoládových cukrovinek (-2,5%) a cukrářských výrobků (-3,6 %).

Spotřeba soli klesla meziročně o 2,9 %.

Spotřeba čaje se po loňském propadu vrátila na úroveň spotřeby roku 2019 (meziročně vzrostla o 17,7 %). Spotřeba zrnkové kávy meziročně vzrostla méně významně (+0,4 %).

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 1,6 litru (-0,6 %).

Meziročně se snížila i spotřeba alkoholických nápojů celkem o 3,4 litrů (-2,1 %). Došlo ke snížení spotřeby piva o 4,5 litru (-3,2 %) na 135,4 litrů na obyvatele za rok. Spotřeba vína vzrostla o 1 litr (5,1 %) na 20,8 litrů na obyvatele za rok.

Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg na osobu

Spotřeba masa v kg na osobu

Spotřeba alkoholických nápojů v litrech na osobu

 

 

Kontakt:
Ing. Štěpánka Vampolová
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Tel.: 567 109 080
E-mail: stepanka.vampolova@czso.cz