Hovězího i vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2021 více

 

V Královéhradeckém kraji došlo k meziročnímu nárůstu výroby vepřového masa o pětinu a hovězího masa o 7,3 %.  V mezikrajském srovnání zaujímal kraj v uplynulém roce v celkové výrobě masa 3. místo. Kraj byl na třetí pozici ve výrobě vepřového masa a na páté ve výrobě hovězího masa.

 

V Královéhradeckém kraji bylo od ledna do prosince 2021 vyrobeno 35,1 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (bez masa drůbežího), tj. o 17,3 % meziročně více. Mezi kraji to bylo 3. místo. Nejvyšší objem výroby byl vykázán v měsících březnu, listopadu a květnu. V České republice v roce 2021 oproti roku 2020 výroba masa stoupla o necelá 2,0 %. Na celorepublikové produkci masa se kraj podílel 12,1 %, v roce předchozím to bylo 10,5 %.

Převažující část výroby v kraji tvořilo vepřové maso (84,2 %), kterého se vyrobilo o pětinu více než v roce 2020. Výroba vepřového dosáhla 29,5 tis. tun, což mezi kraji představovalo 3. místo. Výroba hovězího včetně telecího masa byla 5,5 tis. tun a v mezikrajském srovnání to znamenalo 5. místo. Hovězí maso se na celkové výrobě masa v kraji podílelo 15,8 % a v roce 2021 ho bylo vyrobeno o 7,3 % více než v roce předchozím. Skopového a kozího masa bylo vyrobeno meziročně o třetinu méně.

 

 

V období od ledna do prosince 2021 bylo v Královéhradeckém kraji poraženo celkem 19,7 tis. kusů skotu, tzn. meziroční zvýšení o 6,4 % (tj. o 1,2 tis. kusů). Nárůst zaznamenaly porážky býků, jalovic, krav, prasat (bez prasnic a kanců) a ovcí. Pokles porážek nastal u telat a jehňat. Mezi poraženými kusy tvořily téměř polovinu krávy, kterých bylo poraženo o 11,4 % více. Býků bylo poraženo o 8,4 % více a prasat o pětinu více. Porážky ovcí a jalovic zůstaly oproti minulému roku na téměř stejných číslech. Naopak telat bylo poraženo o třetinu méně a jehňat o dvě třetiny méně.

V České republice bylo v roce 2021 poraženo 235,3 tis. kusů skotu, meziročně o 0,3 % více. Na celkovém počtu poraženého skotu v České republice se Královéhradecký kraj podílel 8,4 %, nejvyšší podíl připadl na kraj Pardubický a Kraj Vysočina (25,2 %, resp. 21,3 %). Nárůst poraženého skotu zaznamenalo pět krajů, u šesti krajů došlo k poklesu - nejvíce v Jihočeském kraji o 6,6 %. U dvou krajů (Karlovarský a Zlínský) nebylo možné vývoj hodnotit z důvodu individuálních (důvěrných) údajů, protože Veřejná databáze ČSÚ obsahuje jen statistická (tedy agregovaná) data.

 

Prasat (bez prasnic a kanců) bylo v Královéhradeckém kraji poraženo v uplynulém roce 318,6 tis. kusů, meziročně to bylo o 54,3 tis. kusů, tj. o pětinu více. Počty poražených prasat v celé České republice se také meziročně zvýšily o necelá 3,0 %, tj. o 67,8 tis. kusů.

 

V roce 2021 v Královéhradeckém kraji stagnoval počet porážek ovcí (bez jehňat). Bylo poraženo o 1 kus více, tj. o 0,8 %, než v roce předchozím. Podíl kraje na celkovém počtu poražených ovcí v České republice činil v tomto roce 6,6 %, stejně jako v roce 2020.

 

 

Průměrná živá hmotnost poraženého skotu dosáhla 527,3 kg na kus a proti stejnému období roku 2020 stoupla o 0,9 %, z toho u jatečných býků klesla o 1,0 % na 667,9 kg. U prasat (bez prasnic a kanců) činila 120,0 kg a klesla tak také o 1,0 %.

 

 

Více informací naleznete v publikaci Porážky hospodářských zvířat - prosinec 2021.

 Další informace o zemědělství Královéhradeckého kraje jsou k dispozici v odkaze Statistiky/Zemědělství.

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

  • Hovězího i vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2021 více - aktualita v PDF
  • Výroba masa a porážky hospodářských zvířat v Královéhradeckém kraji