Hovězího i vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2020 více

 

V Královéhradeckém kraji došlo k meziročnímu nárůstu výroby hovězího masa o 8,6 % a vepřového masa o 7,3 %.  V mezikrajském srovnání zaujímal kraj v uplynulém roce v celkové výrobě masa 5. místo. Kraj byl na čtvrté pozici ve výrobě vepřového masa a na páté ve výrobě hovězího masa.

 

V Královéhradeckém kraji bylo od ledna do prosince 2020 vyrobeno 29,9 tis. tun masa v jatečné hmotnosti (bez masa drůbežího), tj. o 7,5 % meziročně více. Mezi kraji to bylo 5. místo. Nejvyšší objem výroby byl vykázán v měsících prosinci, červnu a listopadu. V České republice v roce 2020 oproti roku 2019 výroba masa stoupla o 0,5 %. Na celorepublikové produkci masa se kraj podílel 10,5 %, v roce předchozím to bylo 9,8 %.

 

Převažující část výroby v kraji tvořilo vepřové maso (82,7 %), kterého se vyrobilo o 7,3 % více než v roce 2019. Výroba vepřového dosáhla 24,7 tis. tun, což mezi kraji představovalo 4. místo. Výroba hovězího včetně telecího masa byla 5,2 tis. tun a v mezikrajském srovnání to znamenalo 5. místo. Hovězí maso se na celkové výrobě masa v kraji podílelo 17,2 % a v roce 2020 ho bylo vyrobeno o 8,6 % více než v roce předchozím. Skopového a kozího masa bylo vyrobeno meziročně o třetinu méně.

 

V období od ledna do prosince 2020 bylo v Královéhradeckém kraji poraženo celkem 18, 5 tis. kusů skotu, tzn. meziroční zvýšení o 3,7 % (tj. o 653 kusů). Nárůst zaznamenaly porážky býků, telat a prasat (bez prasnic a kanců). Porážky jalovic oproti loňskému roku stagnovaly. Pokles porážek nastal u krav, ovcí a jehňat. Mezi poraženými kusy tvořily téměř polovinu krávy, kterých bylo poraženo o 1,4 % méně. Býků bylo poraženo o 11,6 % více a prasat o 5,4 % více. Telat bylo poraženo o 5,0 % více. Naopak ovcí bylo poraženo o 28,6 % méně a jehňat o 47,3 % méně.

 

V České republice bylo v roce 2020 poraženo 234, 5 tis. kusů skotu, meziročně o 1,8 % méně. Na celkovém počtu poraženého skotu v České republice se Královéhradecký kraj podílel 7,9 %, nejvyšší podíl připadl na kraj Pardubický a Kraj Vysočina (25,7 %, resp. 22,1 %). Nárůst poraženého skotu zaznamenalo pět krajů, u devíti krajů došlo k poklesu - nejvíce o třetinu v Jihočeském kraji.

Prasat (bez prasnic a kanců) bylo v Královéhradeckém kraji poraženo v uplynulém roce 264,3 tis. kusů, meziročně to bylo o 13, 5 tis. kusů, tj. o 5,4 % více. Počty poražených prasat v celé České republice se naopak meziročně snížily o 0,9 %, tj. o 19,8 tis. kusů.

 

V roce 2020 se v Královéhradeckém kraji snížil počet porážek ovcí (bez jehňat). Bylo poraženo o 44 kusů méně, tj. o 26,8 % než v roce předchozím. Podíl kraje na celkovém počtu poražených ovcí (bez jehňat) v České republice činil v tomto roce 6,6 % oproti 5,6 % v roce 2019.

 

 

Průměrná živá hmotnost poraženého skotu dosáhla 522,6 kg na kus a proti stejnému období roku 2019 stoupla o 4,6 %, z toho u jatečných býků stoupla o 5,4 % na 675,0 kg. U prasat (bez prasnic a kanců) činila 121,2 kg a stoupla tak o 2,0 %.

 

 

Více informací naleznete v publikaci Porážky hospodářských zvířat - prosinec 2020.

Další informace o zemědělství Královéhradeckého kraje jsou k dispozici v odkaze Statistiky/Zemědělství.

 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

 

 

 

 

 

 

  • Hovězího i vepřového masa se v kraji vyrobilo v roce 2020 více - aktualita v pdf
  • Výroba masa v Královéhradeckém kraji