Porážky hospodářských zvířat v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2018

 

V letošním prvním čtvrtletí se v Jihomoravském kraji vyrobilo v porovnání s loňským srovnatelným obdobím méně masa (bez drůbežího). Pokles byl zapříčiněn propadem produkce vepřového masa, která se na celku podílí 90,2 %. Výroba hovězího masa (vč. telecího) meziročně vzrostla o 14,4 % a dosáhla 757 tun.

V prvních třech měsících letošního roku bylo v Jihomoravském kraji vyrobeno 7,7 tisíce tun masa celkem (bez drůbežího) v jatečné hmotnosti s podílem 11,1 % na republikovém celku. Rozsahem produkce se tak Jihomoravský kraj zařadil v mezikrajském porovnání na čtvrté místo, a to za kraj Jihočeský, Vysočinu a Středočeský kraj vč. Hlavního města Prahy. V České republice se v lednu až březnu letošního roku vyrobilo 69,5 tisíce tun masa (bez masa drůbežího), v loňském prvním čtvrtletí to bylo o 659 tun méně. Největší meziroční navýšení produkce ve sledovaném období, a to o 352 tun, uvedl Královéhradecký kraj s výrobou 6,7 tisíce tun, opak je evidován v Olomouckém kraji, kde se letos vyrobilo 4,5 tisíce tun, loni to bylo 4,9 tisíce tun. Výroba masa celkem v České republice je ze tří čtvrtin tvořena výrobou vepřového masa.

V Jihomoravském kraji bylo v lednu až březnu letošního roku vyrobeno 7,0 tisíce tun vepřového masa v jatečné hmotnosti s podílem 13,4 % na republikovém celku. Produkce vepřového masa ve sledovaném období v České republice představovala 52,0 tisíce tun, z toho největší část, téměř čtvrtina, je vytvořena v Jihočeském kraji. Jihomoravský kraj, který se umístil s podílem 13,4 % jako třetí v pořadí, se zařadil za Středočeský kraj vč. Hlavního města Prahy.

V Jihomoravském kraji se v prvních třech měsících letošního roku vyrobilo 757 tun hovězího masa vč. telecího, a to je proti stejnému období 2017 o 14,4 % více. V České republice se od ledna do konce března 2018 vyrobilo 17,4 tisíce tun hovězího masa vč. telecího, v předchozím roce to bylo o 300 tun méně. Téměř polovina této komodity je vyprodukována ve dvou krajích, a to v Pardubickém kraji a Kraji Vysočina.

V lednu až březnu letošního roku se v České republice vyrobilo 72 tun skopového a kozího masa, loni ve stejném časovém úseku to bylo 25 tun. Největším producentem tohoto masa je Pardubický kraj (16 tun), za něj se umístil s 15 tunami Středočeský kraj vč. Hlavního města Prahy, třetí v pořadí je Jihočeský kraj s 13 tunami. V Jihomoravském kraji se ve sledovaném období vyrobily 3 tuny skopového a kozího masa.

V prvním čtvrtletí 2018 bylo v České republice poraženo 57,1 tisíce kusů skotu, z toho 2,3 tisíce kusů vykázal Jihomoravský kraj. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu se v mezikrajském porovnání pohybovala od 473,6 kg ve Zlínském kraji do 635,0 kg v Pardubickém kraji; Jihomoravský kraj uvádí čtvrtou nejvyšší hodnotu – 606,7 kg. V Jihomoravském kraji bylo v letošním lednu až březnu poraženo 75,6 tisíce prasat, v roce předchozím to bylo o 5,3 tisíce kusů více. Průměrná hmotnost jednoho kusu poráženého prasete (bez prasnic a kanců) v Jihomoravském kraji dosáhla 117,8 kg; v krajích byla nejnižší hodnota tohoto ukazatele 103,8 kg, a to v Ústeckém kraji, opak byl zaznamenán v Karlovarském kraji – 129,0 kg. Průměrná živá hmotnost jednoho kusu z 203 poražených jehňat v Jihomoravském kraji představovala 28,7 kg, republikový průměr činí 30,4 kg.

Tab. 1 Porážky hospodářských zvířat v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2018Tab. 1 Porážky hospodářských zvířat v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2018

Graf 1 Výroba masa (bez masa drůbežího) v krajích České republiky v 1. čtvrtletí v letech 2010 až 2018 Graf 1 Výroba masa (bez masa drůbežího) v krajích České republiky v 1. čtvrtletí v letech 2010 až 2018

 

 

Kontakt:
Ing. Jindřiška Svobodová
Krajská správa ČSÚ v Brně
e-mail: jindriska.svobodova@czso.cz
tel.: 542 528 230