27.08.2018 Zapojte se do Minisčítání, za týden začíná registrace

Už za týden spouští Český statistický úřad registraci škol do nového ročníku Minisčítání. Zábavně-vzdělávací projekt je určen žákům a studentům ve věku od 9 do 15 let.

Minisčítání se může zúčastnit každá základní škola nebo víceleté gymnázium v České republice. Registrace je jednoduchá, bezplatná a probíhá on-line. Zahájena bude v pondělí 3. září na webu www.miniscitani.cz.

Žáci pak budou moci vyplňovat dotazníky od 1. října do 16. listopadu. Vyplňování je anonymní, data jsou vázána jen na třídu a školu.

Díky Minisčítání se žáci a studenti seznámí se základy statistiky, naučí se číst v grafech a tabulkách a také interpretovat zjištěná data. S výsledky mohou učitelé pracovat v hodinách matematiky, občanské nauky i jiných předmětů.

Přínos Minisčítání ve výuce potvrzuje také učitelka Jana Volfová z hradecké Základní školy Jiráskovo náměstí, která se zapojila do minulého ročníku akce: „Minisčítání pro nás bylo jednoznačně přínosem. Výsledky a následné srovnání s dalšími školami bylo velmi zajímavé. Dozvěděli jsme se například, že na oblíbenost předmětů má v naší třídě až ze 63 % vliv učitel. To je ve srovnání s celorepublikovými výsledky o 22 % více. Pro nás je to cenná zpětná vazba.“

Minisčítání se koná už počtvrté. Naposledy se ho zúčastnilo 29 633 žáků z 1 783 tříd.


Kontakt
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 778 727 232
petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad

 

Česká asociace science centerBlesk Síla na Vaší straněMinisčítání v roce 2015Minisčítání v roce 2012odkaz na sčítání lidu 2011