Tiskové sdělení - Rychlé informace: mzdy, ceny, zahraniční obchod

 

9. března 2018

Průměrná mzda vzrostla. Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila. Přebytek bilance zahraničního obchodu meziročně klesl. Nejnovější údaje přinášejí Rychlé informace Českého statistického úřadu.

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve 4. čtvrtletí 2017 meziročně o 8,0 %. „Průměrná hrubá mzda činila 31 646 korun. Na růst výdělků tlačily stoupající poptávka po pracovních silách a také silný hospodářský růst,“ uvádí Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ. Podrobnosti zde: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2017.

Meziměsíčně se v únoru spotřebitelské ceny nezměnily, potvrzuje Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ: „Snížily se ceny potravin, a to především ceny vajec, které byly nižší o 10,4 %, dále ceny másla, trvanlivého polotučného mléka, jogurtů i zeleniny. Naopak dražší bylo drůbeží maso a ovoce.“ Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %. Více v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-unor-2018.

Bilance zahraničního obchodu skončila v lednu podle předběžných údajů ČSÚ přebytkem 11,9 miliardy korun. „Meziročně je to pokles o 9,4 miliardy. Toto snížení bylo zapříčiněno hlavně poklesem salda zahraničního obchodu s motorovými vozidly. Vývoz automobilů poklesl o 3,7 miliardy korun při růstu dovozu o 1,8 miliardy,“ konstatoval ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král. Další informace naleznete v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-leden-2018.

Zvukové záznamy vyjádření nabízíme v příloze.

Kontakt
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 778 727 232
E
petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad

 

  • csu_ts180309_rychle_informace_mzdy__ceny__zahranicni_obchod.docx