Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie – Demografie 1/2022

 

23. března 2022  

První číslo 64. ročníku časopisu Demografie otevírá článek Pavola Ďurčeka a Lenky Gašparové Rozdiely v úmrtnosti medzi mestom a vidiekom: poloha ako diferenciačný faktor, ve kterém autoři na základě různých ukazatelů diferenciace a s pomocí metod regresní analýzy vyhodnocují rozdíly mezi městskými a venkovskými regiony ve třech obdobích: 1971–1975, 1988–1992 a 2015–2019. Výsledky ukazují, že se prostorový obraz úmrtnosti příliš nezměnil a rozdíly mezi severem a jihem přetrvávají.  

Další analytický článek se také věnuje regionálnímu aspektu, konkrétně tématice residenční suburbanizace v pražském metropolitním regionu. Luděk Sýkora a Otakar Bursa ve studii Mladí dospělí v pražském metropolitním regionu: tikající bomba ve světle metodických zákrut geodemografie a demogeografie detailně analyzují změnu významu a prostorového rozmístění věkové skupiny mladých dospělých (osob ve věku 18 až 26 let) v letech 2002–2017. Článek je zajímavě strukturovaný a umožňuje kombinovaný demografický a geografický pohled.

První ze dvou přehledových článků v tomto čísle časopisu Demografie s názvem Populační vývoj obcí Moravskoslezského kraje po roce 1990 od Ivana Šotkovského přináší přehledný popis populačního vývoje obcí v tomto regionu s důrazem na poslední tři dekády. Analýza obsahuje ale i stručný přehled populačního vývoje na úrovni krajů Česka již od roku 1869. Právě Moravskoslezký kraj prošel velmi dynamickými změnami počtu obyvatel.   

Do převážně českého čísla si našel cestu i jeden anglicky psaný přehledový článek. Ivan Das Anjana Bhattacharjee v příspěvku Rape Myth Acceptance in Indian Adults: A Demographic Analysis analyzují vliv demografických charakteristik osob na jejich přijímání předsudků a falešných představ o znásilnění. Na vzorku 1 000 obyvatel Indie ve věku 18–35 autoři prokázali, že věk, rodinný stav a předchozí zkušenost s viktimizací jsou charakteristiky, které měly podstatný vliv.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na webových stránkách ČSÚ, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

 

Kontakty:
Marie Průšová
redakce Demografie
e-mail: redakce@czso.cz

Roman Kurkin
předseda redakční rady
e-mail: roman.kurkin@czso.cz

 

  • avizo_demografie_2022_1.docx