Úvod

Úvod

V každé společnosti je její důležitou a nedílnou součástí oblast výzkumu a vývoje. Jedná se o systematickou tvůrčí práci konanou za účelem získání nových znalostí nebo jejich využití. Úvodní část analýzy přibližuje základní rozdíly účasti žen a mužů ve vědě a výzkumu a snaží se zodpovědět následující otázky:

  • Jaké jsou podíly žen a mužů mezi výzkumnými pracovníky?
  • Jak se liší podíly žen a mužů mezi zaměstnanci v jednotlivých sektorech provádění výzkumu a vývoje (hlavně v podnikatelském a vládním)?
  • Jaké jsou rozdíly mezi ženami a muži zaměstnanými ve výzkumu a vývoji podle vědních oblastí, jimiž se zabývají?
Rozvoj výzkumu a vývoje je mimo jiné provázán s fenoménem moderních komunikačních a informačních technologií. A na tento fenomén se předkládaná analýza zaměřuje především, zkoumá ho z hlediska genderových rozdílů. Informační a komunikační technologie, především pak počítače a internet se staly symbolem moderního světa. Jsou důležitým předpokladem dalšího rozvoje vědy a techniky. Zvláště pak využití internetu přispívá k překonávání vzdáleností a rozdílů mezi lidmi, a to ať již ve smyslu vzdáleností prostorových, tak i vzdáleností sociálních a psychických. Využívání informačních a komunikačních technologií se stává též významnou a nezbytnou dovedností při uplatňování na pracovním trhu. Tzv. „nová ekonomika“ je založena právě na znalostech informačních a komunikačních technologií a na schopnosti je využívat. Význam těchto technologií však zdaleka nespočívá jen ve využití na trhu práce. Počítač spolu s internetem přispívají k vyšší míře demokracie, zpřístupňují všem bez rozdílů informace a znalosti a pomáhají tak bořit rozdíly mezi lidmi. Týká se to nejen vzdělání, rasy, věku, ale významně také rovnosti podle pohlaví. Nástup počítačů znamenal výzvu: bude to pro obě pohlaví stejná šance a využijí obě pohlaví tuto příležitost stejnou měrou?

Následující text si klade za cíl analyzovat na základě šetření z 1. čtvrtletí roku 2005 rozdíly mezi ženami a muži v české společnosti ve využívání mobilních telefonů, počítačů a internetu. Zabývá se otázkami typu:
  • Liší se výrazněji podíly žen a mužů užívajících mobilní telefony, počítače a internet?
  • Jaké jsou podíly podle pohlaví mezi těmi, kteří s těmito technologiemi někdy pracovali a mezi těmi, kteří je používají pravidelně?
  • Jak významnou roli hrají v případě pravidelných uživatelů věk a vzdělání (jak se věkové a vzdělanostní struktury uživatelek a uživatelů-mužů liší)?
  • Používají vybrané informační a komunikační technologie ženy a muži za stejným účelem, nebo provozují různé činnosti (a opět, jaký je zde vliv věkové a vzdělanostní struktury)?
  • A jakou roli hrají faktory, jakými jsou hustota osídlení či subjektivně hodnocená ekonomická situace?

V ČSÚ se realizují analýzy za oblast informačních a komunikačních technologií o “digital divide v ČR“ – tj. o rozdílech v přístupu jednotlivců v ČR k moderním informačním a komunikačním technologiím na základě pohlaví, vzdělání, věku, finanční situace, ekonomického statusu, typu rodiny atd. a v schopnosti různých sociálních a demografických skupin tyto technologie využívat. Vychází se zde ze šetření uskutečněných v letech 2002 až 2005 a data jsou od počátku roku 2006 k dispozici.
Následující text sice nemá tak široký obsahový záběr, je však poměrně hlubokou analýzou rozdílů podle pohlaví ve spojitosti s dalšími demografickými a sociálními faktory. Tak přináší na důležitou problematiku využívání informačních a komunikačních technologií nový pohled.

Zveřejněno dne: $datum
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.