Čísla z první ruky, Praha - 2009


Vážení uživatelé, Tak jako v předchozích letech, i

Vážení uživatelé,

Tak jako v předchozích letech, i letos dostáváte do rukou základní přehled aktuálních statistických údajů za hlavní město Prahu a jeho městské části za rok 2009.

Tento první souhrn statistických dat je určen pro co nejširší veřejnost. Představuje výběr pražských informací, které Český statistický úřad zpracovává a poskytuje svým uživatelům.

Hlavním zdrojem statistických informací pro veřejnost jsou v současnosti webové stránky ČSÚ. Statistické údaje o 14 krajích ČR jsou prezentovány na samostatných internetových stránkách jednotlivých krajů. Na adrese www.praha.czso.cz najdete prakticky všechny standardně zpracovávané údaje za celé hlavní město i jeho jednotlivé části. K dispozici jsou zde i všechny vydávané publikace v elektronické podobě.

Stále rozšiřujeme škálu zveřejněných časových řad v pravém menu internetových stránek. Například údaje o obyvatelstvu jsou zde k dispozici již od roku 1919. Nově jsme do pravého menu pod nabídku „Hl. m. Praha“ přidali údaje o věkovém složení Prahy od roku 1991 podle pětiletých věkových skupin. V polovině roku 2010 je k dispozici více než 30 okruhů statistických informací za Prahu nebo i 57 městských částí, které zde uvádíme v časovém vývoji minimálně od roku 2001.

Nejžádanější údaje za 57 městských částí jsou uspořádány tak, že umožňují jednoduché srovnání těchto pražských celků.

Řadu informací prezentujeme i v anglickém jazyce. Jde především tradičně o Statistickou ročenku hl. m. Prahy, dále o všechny časové řady na www.praha.czso.cz , ale i o Lexikon Prahy.

V minulých letech obsahovala tato brožura v závěrečné části data, která představovala rozšíření oproti klasické každoročně se opakující struktuře. V roce 2009 to byla vybraná data za 57 městských částí v časové řadě. Letos jsou to údaje o příjmech a životních podmínkách domácností z výběrového šetření „Životní podmínky 2008“.

Další produkty, které naše oddělení vydává v roce 2010:

Statistická Ročenka hl. m. Prahy - detailní přehled dat o Praze včetně dat o správních obvodech a městských částech.

Statistický bulletin hl. m. Prahy – nejaktuálnější statistické údaje za jednotlivá čtvrtletí

Věkové složení obyvatelstva hl. m. Prahy - data o počtech a věkovém složení obyvatel ve všech 57 městských částech.

Vývoj lidských zdrojů v hl. m. Praze v letech 2000 až 2009 - vybrané kapitoly - analytická publikace zaměřena na vybrané charakteristiky sociálního a ekonomického vývoje Prahy se zaměřením na oblast trhu práce

Podrobný přehled všech vydávaných publikací našeho oddělení naleznete zde:

http://www.czso.cz/xa/redakce.nsf/i/edicni_plan_publikaci_hl_m_praha_na_rok_2010

Tento pravidelně vydávaný přehled základních statistických údajů za uplynulý rok vychází letos již po desáté. Chceme touto formou také upozornit zájemce o údaje na možnost navázání kontaktu s námi. Kontakty naleznete na poslední stránce této brožury.


Jana Podhorská

regionální zmocněnec pro kraj Hl. m. Praha,

odd. regionálních analýz a informačních služeb

 

Zveřejněno dne: 30.6. 2010
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.

Zveřejněno dne: 30.06.2010
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.