Praha a Středočeský kraj - území intenzivních vztahů - N


4. Zdroje dat a metodické poznámky

Pro tuto práci bylo použito několik zdrojů dat. Většina dat pochází ze zdrojů Českého statistického úřadu. Pro analýzu takto neadministrativně vymezených území jsou velmi důležitá ta data, která jsou dostupná do co nejnižších územích jednotek. Informace o neadministrativně vymezeném území tak lze z těchto dat „složit“.

Pokud není uvedeno jinak, zdrojem dat je Český statistický úřad a data se vztahují k období let 2000 až 2008.

Metodické poznámky ke kapitole 5.1 Struktura obyvatelstva a migrace

Pro analýzu témat souvisejících s obyvatelstvem byla použita souhrnná data z hlášení o narození a úmrtí, dále data o stěhování. Nutno připomenout, že v návaznosti na sčítání se všechny demografické ukazatele týkají nejen obyvatel s trvalým pobytem na území ČR (bez ohledu na státní občanství), ale také cizinců s platným azylem a cizinců s vízy nad 90 dní, kteří v ČR pobývají déle než rok. Od 1. 5. 2004 se data týkají také občanů zemí EU s přechodným pobytem a občanů zemí s dlouhodobým pobytem zemí mimo EU.

Dalším velmi významným zdrojem dat je sčítání lidu, domů a bytů. Z těchto dat je možné se dozvědět velmi detailní socioekonomické a demografické charakteristiky. Sčítání je prováděno jednou za deset let, v tomto materiálu byla použita data z roku 1991 a 2001. Některá data za nižší územní celky jsou dostupná pouze ze sčítání (např. ekonomická aktivita podle vzdělání za úroveň obcí). Proto jsou data ze sčítání pro analýzy na mikroúrovni tak cenná. Podrobná data jsou důležitá zejména pro vyskládání obrázku o území neadministrativně vymezeném nebo o malém území. Vzdělanostní struktura byla hodnocena u obyvatelstva ve věku 15 let a více podle nejvyššího ukončeného vzdělání.

Metodické poznámky ke kapitole 5.2 Trh práce a pohyb za prací

Hlavním zdrojem informací o zaměstnanosti v ČR je Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS), které sleduje rozsah pracovní síly a její charakteristiky a je prováděné Českým statistickým úřadem.

V rámci tohoto šetření jsou sledovány i nezaměstnané osoby. Počet nezaměstnaných osob takto zjištěných se liší od počtu uchazečů o zaměstnání evidovaných na úřadech práce. Údaje o jejich počtu a struktuře zveřejňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Míra nezaměstnanosti poměřuje nezaměstnané osoby (uchazeče o zaměstnání) a pracovní sílu (ekonomicky aktivní) – tento údaj je shodný pro oba relativní ukazatele.

Výši mezd sleduje jednak Český statistický úřad, dalšími zdroji o hodnotě a vývoji mezd jsou výstupy z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV, http://www.ispv.cz) a Regionální statistiky ceny práce (RSCP). Zdrojem dat pro tyto systémy je pravidelné výběrové statistické zjišťování, které provádí pracoviště státní statistické služby Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Data o cizincích hodnotíme na úrovni krajů a okresů. Co se týče srovnání počtu cizinců v časové řadě, hodnotíme zde období 2001 až 2008. Je třeba připomenout, že údaje o počtech cizinců podobně jako jiné statistiky odrážejí legislativní změny. To, jak je nastavena imigrační politika státu, ovlivňuje počty cizinců, kteří se rozhodnou pro vstup do země. Pro hodnocení zaměstnávání cizinců byly použity údaje z úřadů práce o cizincích s platným povolením k zaměstnání a počtu informací o nástupu k výkonu práce (tedy Ministerstva práce a sociálních věcí) a data o vydaných živnostenských oprávněních (údaje Ministerstva průmyslu a obchodu). Použité údaje o cizincích z úřadů práce však nesouvisí s daty o počtu nezaměstnaných – naopak jedná se o povolení k zaměstnání, které vydává příslušný úřad práce. Občané zemí EU a Švýcarska a jejich rodinní příslušníci nepotřebují povolení k zaměstnání, zaměstnavatel je pouze povinen informovat úřad práce o zaměstnávání těchto cizinců.

Upozornění

V průběhu prací na této publikaci autoři shromáždili množství podkladových údajů, pro jejich kompletní zpracování nebyl dostatečný prostor, v případě detailnějšího zájmu o problematiku trhu práce neváhejte kontaktovat naše pracoviště (email: infoservispraha@czso.cz, tel: +420 274 054 223). K dispozici jsou zejména pomocné ukazatele trhu práce, dostupnost údajů za menší územní celky zůstává i nadále omezená.

Metodické poznámky ke kapitole 5.3 Bytová výstavba

Údaje pro kapitolu Bytová výstavba za základní území jsou převzata z již publikovaných dat ve Statistických ročenkách hl. m. Prahy a Středočeského kraje, z Bulletinu hl. m. Prahy a Středočeského kraje a z časových řad zveřejněných na regionálních internetových stránkách ČSÚ.

Základní údaje o domovním a bytovém fondu k datu sčítání v roce 2011 pocházejí z publikací:

4103-02: SLDB k 1. 3. 2001 - Obyvatelstvo, byty, domy a domácnosti - Hlavní město Praha, Středočeský kraj a

4108-03: SLDB k 1. 3. 2001 - Základní informace o obcích ČR - Praha, Středočeský kraj,

kde jsou i základní metodické vysvětlivky ke Sčítání lidu, domů a bytů 2001.

Podrobnější věcná i územní data pocházejí ze zpracování údajů výkazů:

Stav 7-99: Hlášení o dokončení budovy nebo o dokončení bytu,

Stav 4-99: Hlášení o odstranění budovy nebo zrušení celého bytu a

Stav 2-12: Měsíční výkaz o stavebních ohlášeních a povoleních, budovách a bytech.

Více informací o těchto výkazech a údajích dostupných na základě tohoto sběru dat naleznete na internetových stránkách www.vykazy.cz a www.czso.cz.

Metodické poznámky ke kapitole 5.4 Občanská vybavenost a veřejné rozpočty

Pro hodnocení občanské vybavenosti byla použita data Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) o školských zařízeních a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) o zdravotnických zařízeních. Pokud není uvedeno jinak, data ze zdrojů ÚIV jsou hodnocena v letech 2000 a 2006, data ze zdrojů ÚZIS v letech 2002 a 2007. Vybavenost obcí (území) se obecně člení na základní dvě skupiny – vybavenost veřejnou (např. chodníky, veřejné osvětlení, přítomnost mateřské a základní školy, praktického lékaře atd.) a komerční (např. maloobchod). V této stati se věnujeme pouze vybavenosti veřejné (občanské) - oblasti školství a zdravotnictví – zejména z důvodu dostupnosti relativně aktuálních dat za nižší územní celky (okresy a obce).

Zdrojem dat pro část o veřejných rozpočtech obcí byly údaje z Ministerstva financí podle jednotlivých rozpočtových tříd. Jedná se o data z let 2003 až 2008.

Metodické poznámky ke kapitole 5.5 Doprava

Většina údajů k dopravě je čerpána ze zdrojů Ústavu dopravního inženýrství (ÚDI, nyní spadá pod Technickou správu komunikací hl. m. Prahy), zejména se jedná o údaje o pražské hromadné dopravě, pražské integrované dopravě (PID) a údaje ze sčítání dopravy v Praze. Zdrojem údajů ÚDI o počtech provozovaných motorových vozidel byla do roku 2001 Policie ČR. Od roku 2002 je správcem dat za Prahu odbor dopravně správních agend magistrátu hl. m. Prahy, za ČR Ministerstvo dopravy. Informace ze sčítání dopravy, provedených v roce 2000 a 2005, byly převzaty z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).


Zveřejněno dne: 30.09.2009
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.