Praha a Středočeský kraj - území intenzivních vztahů - N


1. Úvod

Pražská statistika má dlouhou tradici, v jejímž rámci vydává publikace zabývající se sociálním, demografickým a v neposlední řadě i ekonomickým vývojem Prahy. Kromě klasických datových publikací jako je Ročenka hlavního města Prahy, Statistický bulletin, nebo Čísla z první ruky, vydává i analytické publikace. Další z řady analytických děl je tato publikace, která je v rámci pražské regionální statistiky netradiční v tom, že jejím hlavním cílem není postihnout vývoj v rámci Prahy, ale zaměřit se na celé území, kde má hlavní město Praha výrazný vliv - na území Středočeského kraje.

Důvodů, proč jsme se rozhodli vydat publikaci, která by popsala vývoj v širším pražském území, je několik. První je ten, že Praha vymezená jako samostatný kraj je jediným vyšším územně samosprávným celkem, který je vymezen bez svého zázemí. Druhým důvodem je fakt, že Praha a část Středočeského kraje jsou spojeny velmi těsnými vazbami, které mají vliv na fungování a socioekonomické charakteristiky obou těchto celků. Proto je třeba věnovat se území, které by zahrnovalo nejen Prahu, ale také její okolí, které je s ní provázáno intenzivními vazbami.

Tato publikace není první, která reaguje na intenzivní propojenost Prahy a Středočeského kraje. Publikace zaměřující se na toto téma vydával nejen Český Statistický úřad, ale také další vědecká pracoviště. Publikace, která do této doby pražská statistika vydala, měly především datový charakter. V první řadě to byla publikace Statistická ročenka pražské metropolitní oblasti 1998, která kromě dat za Prahu prezentovala také data týkající se okresů přilehlých Praha-východ a Praha-západ. Tyto okresy spolu s Prahou představují území velmi těsných vzájemných vazeb. Dalším počinem byla publikace Pražská – středočeská aglomerace v číslech statistiky vydaná v roce 1998, která prezentovala údaje také v podrobném územním členění až do obcí. Tato ročenka byla odrazem budování databáze za neadministrativní regiony, konkrétně i za Pražskou-středočeskou aglomeraci. Územní vymezení, kterého se data dotýkala, bylo širší – zahrnovalo kromě Prahy a dvou sousedních okresů také 260 obcí středočeského kraje. Další publikací, tentokrát z roku 1999, navazující na předchozí materiály, byl Lexikon Pražské – Středočeské aglomerace 1999, který kromě dat publikoval také územní číselníky zájmového území.

Co se týče literatury, která byla vydána mimo Český statistický úřad, důležité je zmínit zejména geografickou literaturu autorů z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Nejvýznamnějšími autory, kteří se dlouhodobě zabývají Prahou a jejím okolím (zejména aspekty transformačních proměn Prahy a suburbanizací) jsou Luděk Sýkora, který je např. editorem publikace Suburbanizace a její sociální, ekonomické a ekologické důsledky (vyd. 2002) a Martin Ouředníček, jenž je editorem publikace Sociální geografie Pražského městského regionu (vyd. 2006). Z teoretických prací je třeba zmínit Martina Hampla (1987, 2005), který se již od šedesátých let věnuje vývoji systému osídlení v ČR.

Intenzivní provázanost Prahy s jejím okolím ve Středočeském kraji je možné spatřit v několika oblastech. Pracovní provázanost je viditelná z podílu dojíždějících ze Středočeského kraje za prací a koncentrace pracovních příležitostí v Praze a také v poměrně nízké nezaměstnanosti těsně přilehlých okresů, která je dána silou pražského trhu práce. Praha je pro velkou část Středočeského kraje spádovou oblastí zdravotnické vybavenosti a také důležitým kulturním a školským centrem. Naopak Středočeský kraj a vlastně celé území republiky je pro Prahu oblastí rekreačního vyžití. V neposlední řadě je třeba jmenovat přesun části obyvatelstva do obytných zón za Prahou, ale jejich setrvávání na pracovních pozicích v centrální části města, což ještě zvyšuje již tak vysokou provázanost Prahy se Středočeským krajem. Dopravní sítě Středočeského kraje jednoznačně směřují k Praze a problematika dopravy je také palčivá v přilehlých obcích, do kterých se občané Prahy stěhují. Výše uvedené sféry propojení těchto dvou celků jsou pouze neúplným výčtem všech interakcí mezi Prahou a přilehlou částí Středočeského regionu. Cílem této publikace není postihnout všechny oblasti propojení těchto dvou entit, ale zaměřit se jen na některé, nejvíce diskutované, nebo chcete-li nejproblematičtější. Při výběru dostupných ukazatelů hodnocení propojení Prahy a Středočeského kraje bylo přihlíženo také k dostupnosti statistických dat. Pro hodnocení vzájemných vztahů je zejména dostupnost dat do úrovně obcí zásadní, protože v publikaci jsou dále hodnocena dvě území, která nejsou administrativně vymezena a obrázek o jejich vývoji musí být tedy „vyskládán“ agregací dat za obce. Za obce však nejsou sbírána a publikována všechna data, která by byla k analýze takového území potřebná. Publikace je určena širšímu okruhu zájemců, proto je doplněna také o grafy a kartogramy.


Zveřejněno dne: 30.09.2009
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.