S1 Změna míry nezaměstnanosti v letech 2000 – 2005

 

 
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, SLDB 2001

Uchazečem o zaměstnání podle zákona o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. je fyzická osoba, která osobně požádá o zprostředkování vhodného zaměstnání úřad práce, v jehož správním obvodu má bydliště, a při splnění zákonem stanovených podmínek je úřadem práce zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti představuje jeden ze stěžejních indikátorů sociálního klimatu v dané oblasti, který souvisí s celkovou ekonomickou úrovní i se strukturou obyvatel. Tento ukazatel se vyznačuje výraznou dynamikou v krátkém časovém období a podstatnými územními rozdíly na mikroregionální úrovni. Při minimální nezaměstnanosti je maximálně využit potenciál pracovních sil, rostou daňové výnosy a minimalizují se státem vynakládané prostředky na podporu a dorovnávání příjmů na úroveň životního minima.

Za obce se z důvodu nedostupnosti dat o zaměstnaných počítá na základě ekonomicky aktivního obyvatelstva zjištěného při posledním sčítání lidu, domů a bytů.
 

Vzorec - Míra nezaměstnanosti ke konci sledovaného roku
 
Mezi ekonomicky aktivní s trvalým pobytem (bez ohledu na státní občanství) nebo dlouhodobým pobytem (tj. cizinci s přechodným pobytem na území České republiky s pobytem přesahujícím 90 dnů) patří osoby, které se při Sčítání lidu, domů a bytů k 1. 3. 2001 označily za:
  • zaměstnané osoby, zaměstnavatele nebo samostatně činné,
  • pracující důchodce, pracující studenty nebo pracující učně,
  • ženy na mateřské dovolené,
  • osoby v základní, náhradní nebo civilní vojenské službě,
  • osoby ve vazbě nebo ve výkonu trestu,
  • nezaměstnané osoby.
Optimum: minimum